Selv om hverdagen blir veldig annerledes for de aller fleste av oss de neste ukene, er det en ting vi alle bør prøve å bevare, og det er en god rytme. Kroppen vår trives aller best – og responeder aller best, når den er i balanse.

Og da snakker jeg ikke bare om søvn – når man står opp og legger seg, eller om fysisk aktivitet, men som ernæringsfaglig person snakker jeg selvsagt også om måltidsrytmen. Tenk at hver dag fremover er en helt vanlig dag. Og selv om det er fristende å stå opp fra senga og gå rett inn på hjemmekontoret – i pysjen, eller ta med PC-en i sengen, tror jeg det er veldig klokt å opprettholde normalen. Sett vekkerklokka på vanlig tid, stå opp, ta en dusj, kle på deg og spis frokost.

Les også: En kropp i balanse.

Fjern fristelsene

Sørg for en god rytme resten av dagen også. I Roede anbefaler vi 3 hovedmåltider om dagen, og 2-3 mellommåltider. Sørg for å innta noe mat hver 3.-4. time. Da holdes blodsukkeret i sjakk. Om du er opptatt av helse, eller skal ned i vekt, kan det i tillegg være smart å lage en plan for alle måltidene. For sitter du mange timer alene på hjemmekontor blir veien til fristelsene i skap og kjøleskap plutselig veldig kort – den er langt lengre når du sitter i åpent kontorlandskap blandt kolleger.

Hvis du opplever det som spesielt vanskelig å unngå snoking i skapet, ville jeg ha kvittet med meg all unødvendig kosemat i den neste perioden, som vil bestå av mye mer hjemmetid enn vi ellers er vant med.

Du trenger ikke kaste maten, men pakk den ned og oppbevar et annet sted. Fjern kjeks, kaker, potetgull, snacks, godteri og brus. Kanskje dette er tiden du kan begynne å øve deg på å spise sunnere og velge sunnere snacks?

Det er en annen grunn til at et stabilt blodsukkert også kan være spesielt nyttig i denne tiden: Mange oppholder seg i bolig med flere familiemedlemmer. Da kan det være smart å ha både overskudd og energi til å håndtere dette. Det har man ikke nødvendgvis om man spiser usunt og uregelmessig.

Legg oppskårne grønnsaker på et fat eller i en bolle. Server med dipp – da får grønnsakene ben og gå på.

Les også: 10 tips til å få mer grønnsaker inn i hverdagen.

Grønnsaker og fiber

Nå er det kanskje viktigere enn noen gang å gi masse plass til den maten som kroppen virkelig trenger. For i disse tider er det spesielt viktig å spise mat som styrker immunforsvaret. La en stor andel av kostholdet ditt bestå av grønnsaker, frukt, bær – og fiber! Da får kroppen rikelig med vitaminer, mineraler og antioksidatner. Og spiser du tilstrekkelig med fiber, vil du både få en god metthetsfølelse, i tillegg til at “cravingen” for søt og usunn mat gjerne reduseres. Drikk masse vann, og la det være en god balanse mellom hva som går inn og hva som går ut.

Kanskje det er nå i disse Korona-tider at du skal etablere nye gode vaner, som varer?

Finn nettkurs her