Huff, den leie bakken..

Motbakkeløp er veldig i vinden nå. I hvert fall her i Bergen og flere andre steder på Vestlandet; «Skåla opp», «Ulriken opp» og «Stoltzekleiven opp» er kanskje noen av de mest kjente. Jeg sto selv på toppen når pesende deltakere nærmest falt om i målområdet under «Gullfjellet opp» i vår. (Les: Jeg var der og delte ut smaksprøver – jeg deltok ikke!) Jeg må si at jeg beundrer alle som deltar. Hva er det som driver dem, mon tro?

Her kan du finne motbakkeløp i nærheten av der du bor

Selv er jeg ingen motbakkedronning. Jeg er ikke glad i å kjøre meg selv så hardt at jeg nesten ikke får puste, og har heller ikke så stor glede av å komme frem på kortere tid enn kollegaen eller venninnen min. Slår jeg min egen tid kan jeg komme til å lage et aldri så lite gledes-iiik, og klappe meg bittelitt på brystkassen. MEN det gir meg ikke en super-motivasjonsboost mot å slå min egen rekord i neste omgang igjen. Det går helt fint, liksom.

Dette er noe av det som driver meg. Å kjøpe en kaffe på Fløien etter en lang og stri bakke og nyte inntrykkene!

Men jeg liker likevel motbakker. Å kjenne puls og pust øke uten at jeg holder på å svime av, kan gjøre godt. I tillegg til at det river litt i beina, og lårene får prøvd sin styrke opp en steinete bakke i fjellet, der jeg forsøker å gå så kjapt jeg klarer. Mange lurer også på hva som driver meg til å like dette. Og det er da jeg bare må svare, at det også her sitter i topplokket – og i det å fokusere på alle fordelene.

Uten at jeg har mastergrad i motivasjonslære (hvis det finnes…) så har jeg noen knep på lager som jeg kan dele med deg dersom du har lyst å utfordre deg selv til å øke intensiteten på turene dine:

  1. Start med å trene innenfor din komfortsone. Gå en tur i vakker natur, uten at det er for mye bakker – eller i et rolig tempo. Se deg rundt, nyt naturen og kjenn hvor godt der er å være utendørs. Bruk sansene! Å trives ute og i naturen er, for meg, grunnmuren i min motivasjon for å øke farten samtidig som jeg får frisk luft.
  2. Ta pauser når du trenger det. Går du samme tur om igjen, kan du forsøke å forskyve pausene mer og mer, da merker du utvikling og kan glede deg over dette.
  3. Invester i noe godt turtøy, og kanskje noe du føler deg litt fresh i. Gode sko er et must, slik at du unngår å få unødvendige vondter.
  4. Husk vann – og energipåfyll om du trenger dette.
  5. Ta med deg en turvenn <3
  6. Hent frem alle fordeler ved å gå i oppoverbakke :
    • Enda bedre for hjertet, gir større kapasitet
    • Styrke i musker, spesielt bein
    • Skånsomt for kroppen
    • Lett å variere treningen
    • Kan enkelt tilpasses opptrening etter skade
    • Kilde: www.maximsport.no

    Les mer her: Slik blir du rå i motbakke

  7. Du forbrenner mye mer per time, faktisk nesten dobbelt så mye!
  8. Det er en fantastisk følelse å nyte utsikten på toppen.
  9. Mestringsfølelsen blir bare bedre og bedre.

Som med alt annet som virker «pesete» eller uoppnåelig: Vi kan hvis vi vil. Og vi trenger ikke alltid å konkurrere med noen eller delta i et motbakkeløp for å få stjerne i vår egen motbakke-bok. Det er mer enn bra nok at du prøver. Ut fra DITT nivå og din egen forutsetning. Jeg har truffet folk som er svært handicappet på fjellet. Det tok sin tid å komme opp, men OPP skulle han!

Meg og venninnen min Lene, som jubler i solskinnet etter å ha slept hverandre opp den lange bakken til Ulrikens topp i Bergen. SÅ deilig!

Hilsen Charlotte

Innlegget Huff, den leie bakken.. dukket først opp på Charlotte Hagen.

Jeg pleier å si… «Det gikk ikke fort i dag… men jeg slo alle som ligger på sofaen!»

Powered by Labrador CMS