Hvis du har høyt blodtrykk, er du for lengst blitt rådet til å redusere saltinntaket. Men det er lettere sagt enn gjort. Har noen fortalt deg hvordan du får det til? Leser du denne artikkelen og følger noen av rådene, er du på god vei.

Uten blodtrykk, stopper kroppen, og høyt blodtrykk er heller ikke en sykdom. Det er bare det at kroppen din ikke er bygget for å tåle et konstant, høyt trykk. Det er rett og slett livsfarlig. Derfor går 800 000 nordmenn på blodtrykksdempende medisiner. Har du høyt blodtrykk, MÅ du gjøre noe med det. Følg legens råd! Ta imot medisinene og bruk dem. Men slå deg ikke til ro med det!

Hvor mye salt per dag trenger du?

Kroppen greier seg med 1,5 gram salt om dagen, mens helserådet fra myndighetene er 5 gram. Dessverre spiser nordmenn dobbelt så mye. Likevel blir det feil å gi folk flest skylden for dette, for 70 – 80 % av saltet kommer fra den vanlige maten du kjøper i butikken. Så hvordan i all verden skal du greie å komme deg ned til halvparten?

Hvordan påvirker salt kroppen?

I flere nye studier har forskerne overrasket seg selv. For eksempel har de oppdaget at vi drikker mindre når maten er salt. Og ikke bare det, men forskningen avslører også at man blir mer sulten av salt mat. Vi som spiser snacks, vet dette veldig godt. Du har sikkert hørt folk si at det er umulig å spise én peanøtt eller sett reklamefilmer for Smash, som avsluttes med: «Det skal godt gjøres å spise bare én.» Reklamen er sann, og det skyldes selvfølgelig at Nidar har blandet søt sjokolade med salte maiskjerner.

Les også: Stress ned blodtrykket

8 råd for mindre salt i maten og nedsatt blodtrykk

Kokk som drysser salt over en matrett

SALT: Salt bidrar til høyt blodtrykk. Med små grep kan du enkelt kutte ned på saltinntaket, og dermed redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer.

1. Start med å salte bittelitt mindre

Det er ikke enkelt å kutte ut noe du liker veldig godt. Derfor er dette lurt: Ta det gradvis! Du må venne deg til mindre salt i maten. Den gode nyheten er at om noen måneder, kommer du ofte til å reagere på at maten er for salt. Målet er å få bordsaltet bort fra bordet og innerst inn i skapet. Men ikke i dag.

2. Kutt ut grillkrydder

Det mest vanlige grillkrydderet inneholder mer enn 50 % salt. Det samme gjelder pommes frites-krydder. Ja, grillkrydder er godt, men du greier deg fint uten. Her er to tips: Bruk heller friske urter, chili, hvitløk og frisk ingefær. Synes du det blir for krevende? Lov deg selv at du ser på pakningen før du kjøper krydder i butikken. Inneholder krydderet salt, velg et annet.

3. Lag litt mer mat selv

Ferdigmaten er din verste fiende. Når du lager maten selv, fra bunnen av, har du full kontroll på saltinntaket.

4. Ikke følg oppskriften!

Når du lager mat, og det står i oppskriften at du skal ha 1 teskje salt i maten, rykk videre til neste ingrediens! Vent til maten er ferdig, før du smaker på den og eventuelt tilsetter salt. Du kommer til å bli overrasket over hvor ofte du velger bort å salte.

5. Gå på jakt etter mat med lavt saltnivå

En vanlig pakke Taco Mix inneholder 4,5 gram salt. Hvis du spiser én tacolefse og bruker kjøttdeig, har du allerede fått i deg tett på 5 gram. Ved bare å sjekke saltinnholdet på det du kjøper i butikken, er du på god vei til mindre salt. Og hvis du synes det er for krevende å gjøre det, kan du begynne med å se etter nøkkelhull. En vanlig Grandiosa inneholder 5 gram salt, mens den med nøkkelhull inneholder halvparten.

6. Tenk 1,25 gram salt per 100 gram

Når du vender deg til å se etter saltinnholdet, er 1,25 gram per 100 gram et magisk tall. Er saltinnholdet høyere, bør du se etter alternativer.

Tallerken med fem om dagen

5 OM DAGEN: Helsedirektoratets anbefaling er å spise 5 porsjoner frukt, bær eller grønnsaker om dagen. Er du innafor?

7. Spis mye mer grønnsaker

Natrium øker blodtrykket. Kalium senker det. I 1,5 gram salt er det 0,6 gram natrium, og det er egentlig balansen mellom de to mineralene som spiller størst rolle når det gjelder blodtrykket. Forskere ved Harvard University har uttalt at steinaldermannen fikk i seg 11 gram kalium om dagen. Kildene var frukt, grønnsaker, blader, blomster og røtter. Den samme steinaldermannen fikk bare i seg 0,7 gram natrium. I dag er dette snudd på hodet. Det fine med frukt og grønnsaker er at de inneholder kalium, og du har kanskje hørt at bananen er en god kilde, men mange grønnsaker slår bananen. En avokado inneholder dobbelt så mye som en banan. Bladgrønnsaker og bønner har et like høyt nivå.

8. Meld deg på Roede-kurs

Mange ernæringsfysiologer er enige om at Roede er et av de beste stedene du kan henvende deg hvis du vil endre kostholdsvanene dine. Det er to grunner til det. For det første følger Roede myndighetenes kostholdsråd 100 %. For det andre er Roede de i Norge som har lengst erfaring i å trene opp nordmenn til nye, sunne vaner. Alle som går på kurs oppdager at det å følge kostholdsrådene både er enkelt, morsomt og smakfullt. 9 av 10 lykkes, og på kjøpet reduserer de saltinntaket til det sunne nivået på 5 gram.

Roede – din beste forsikring for en varig sunn helse og et godt liv!

Finn kurs nær deg

Les også: Vet du hva som er vår aller største saltkilde?

Viktig melding helt til sist!

Høyt blodtrykk er livsfarlig! IKKE slutt med medisiner før legen din forteller at blodtrykket ditt er normalt, og du får klar beskjed at du kan slutte med medisiner. Hvis du ble fristet til å kjøpe kalium som kosttilskudd, bør du også spørre legen først.

 

Kilder:

HELSEDIREKTORATET
En gradvis reduksjon av det gjennomsnittlige natriuminntaket til en mengde som tilsvarer 5 g koksalt (NaCl) per person og dag er ønskelig på lang sikt. Anbefalt nivå for befolkningens kosthold i et kortere tidsperspektiv og til bruk ved planlegging er 6 gram salt per dag. Salt består av natriumklorid (NaCl). Ett gram salt inneholder ca. 0,4 g natrium (Na). Et saltinntak ned mot 1,5 gram salt per dag vil for de fleste voksne være tilstrekkelig til å dekke behovet for natrium ved alminnelig fysisk aktivitet i et norsk klima.

DIABETESFORBUNDET:
Grenseverdier for saltinnhold i matvarer: Hva som er vanlig saltinnhold i ulike typer matvarer, kan variere mye. Det er derfor vanskelig å sette klare grenser for hva som er lavt og høyt saltinnhold for alle grupper av matvarer. I grove trekk kan man inndele matvarer og retter på følgende måte:

  • Høyt saltinnhold: over 1,25 g salt (over 0,5 g Na) per 100 g vare
  • Middels saltinnhold: 0,3-1,25 g salt (0,12-0,5 g Na) per 100 g vare
  • Lavt saltinnhold: mindre enn 0,3 g salt (0,12 g Na) per 100 g vare

Noen tall:

  • 1 g NaCl inneholder ca 0,4 g natrium
  • 1 g Na tilsvarer 2,5 g salt
  • En teskje NaCl (5 ml), veier ca. 7 g
  • Anbefalt inntak for å dekke behovet er 3-4 g salt (1,2-1,6 g Na)