Gled deg til årets julemat!

Jula er her og det finnes julemat og julegodt på alle fat. Da er det lett å la seg friste, og det er også helt lov! Det er imidlertid noen små grep du kan ta slik at det blir en litt kjekkere og lettere start på 2022. Under følger noen tips og råd om måltidsrytme det kan være lurt å ta med seg inn i denne søte juletid.

Faste måltider gjør det lettere å unngå småspising mellom måltidene og dermed inntak av «unødvendige kalorier».

Fokuser på hva du setter på bordet til hovedmåltidene, og her er det mye å velge mellom for å gjøre hvert måltid til det lille ekstra.

Til frokost

Til frokost er det fint ta utgangspunkt i å servere godt, grovt brød, knekkebrød eller rundstykker. Sammalt mel som finnes i grove bakevarer gir mer fiber, vitaminer og mineraler. I tillegg metter det mer og holder blodsukkeret stabilt, noe som gjør det enklere å stå over småfristelser som finnes rundt i krukker og på fat. Hva med å bake en ekstra porsjon knekkebrød? Det kan også fungere ypperlig som gaver!

Magre kjøttprodukter som skinke, roastbiff, kalkun og hamburgerrygg hører også julen til, og med smaksrik tilbehør som sennep, rødkål, syltet agurk eller rødbet blir måltidet ekstra godt. AV pålegg er det også naturlig å trekke frem sild som det lille ekstra. Her finnes utallige varianter som også gir ekstra tilskudd av de gode umettede fettsyrene omega-3, samt vitamin D. Andre gode fiskepålegg er laks (varm, kald, røkt, gravet, raket osv), ørret og makrell.

Heldigvis er også mange av disse matvarene en naturlig del av julematen, slik at man kan nyte den hele jula!

Foto: Roede, smørbrød med røkelaks.

Mye av julematen vi spiser inneholder mettet fett, dette finner vi hovedsakelig i kaker samt fete kjøtt- og meieriprodukter, og er kjent for å øke LDL-kolesterolet – altså det «dårlige» kolesterolet. Mens umettet fett, som vi finner i fet fisk, matoljer, myke plantemargariner, avokado og nøtter kan redusere kolesterolet. Økt kolesterol er dokumentert en av de viktigste risikofaktorene for hjerte- og karsykdommer, og derfor er det viktig med forebyggende tiltak – som å begrense inntaket av mettet fett.

Til lunsj

Foto: COLOURBOX

Til lunsj kan man fint gå for en tilsvarende løsning som frokost, eller man kan lage en julesalat med røkelaks, egg og avokado. Alternativt lefserull med magert kjøttpålegg, sennep, rødkål eller rødløk. Eller havregrøt og byggrynsgrøt som metter godt og kan varieres i det uendelige med garnityr, som friske bær, tørket aprikos, rosiner eller tranebær, litt nøtter (mandler, valnøtt, hasselnøtt) eller frø/kjerner, et par brunostskiver, eller litt syltetøy.

Mandariner og appelsiner er også julefrukt det kan være fint å ha lett tilgjengelig når man fristes av karameller og pepperkaker mellom måltidene!

Julemiddagene

Julemiddagen er tradisjon, og gode tradisjoner skal du holde på. Det er ikke tid for å tenke for mye på kaloriene under julemiddagene. Smak gjerne på alt, og er man litt bevisst på porsjonsstørrelsen er det rom for enda flere smaker. Bruk god tid når du spiser, da kjenner du at maten metter og du slipper å bli stappmett. Det er både ubehagelig og unødvendig. Torsk, kveite og lutefisk er deilig julemat fra havet, mens kalkun, roastbiff og skinkestek er lettere kjøttmiddager. Tilbehøret får man heller velge med omhu.

Den avsluttende desserten kan serveres på mange måter, og dersom det står dessert på bordet alle dagene er det lurt å tenke på porsjonsstørrelsen, eller sikte seg inn på desserten som har frukt og bær som hovedingrediens. Da får man en fin avslutning på måltidet, samtidig som man øker inntaket av fiber, vitaminer og mineraler.

Håper du har fått noen gode tips til julehøytiden!
God juletid!

Anna Oppedal Tokheim
Ernæringsrådgiver
Mills DA

Powered by Labrador CMS