Jula er her og det finnes julemat og julegodt på alle fat. Da er det lett å la seg friste, og det er også helt lov! Det er imidlertid noen små grep du kan ta slik at det blir en litt kjekkere og lettere start på 2022. Under følger noen tips og råd om måltidsrytme det kan være lurt å ta med seg inn i denne søte juletid.

Faste måltider gjør det lettere å unngå småspising mellom måltidene og dermed inntak av «unødvendige kalorier».

Fokuser på hva du setter på bordet til hovedmåltidene, og her er det mye å velge mellom for å gjøre hvert måltid til det lille ekstra.

Til frokost

Til frokost er det fint ta utgangspunkt i å servere godt, grovt brød, knekkebrød eller rundstykker. Sammalt mel som finnes i grove bakevarer gir mer fiber, vitaminer og mineraler. I tillegg metter det mer og holder blodsukkeret stabilt, noe som gjør det enklere å stå over småfristelser som finnes rundt i krukker og på fat. Hva med å bake en ekstra porsjon knekkebrød? Det kan også fungere ypperlig som gaver!

Magre kjøttprodukter som skinke, roastbiff, kalkun og hamburgerrygg hører også julen til, og med smaksrik tilbehør som sennep, rødkål, syltet agurk eller rødbet blir måltidet ekstra godt. AV pålegg er det også naturlig å trekke frem sild som det lille ekstra. Her finnes utallige varianter som også gir ekstra tilskudd av de gode umettede fettsyrene omega-3, samt vitamin D. Andre gode fiskepålegg er laks (varm, kald, røkt, gravet, raket osv), ørret og makrell.

Mye av julematen vi spiser inneholder mettet fett, dette finner vi hovedsakelig i kaker samt fete kjøtt- og meieriprodukter, og er kjent for å øke LDL-kolesterolet – altså det «dårlige» kolesterolet. Mens umettet fett, som vi finner i fet fisk, matoljer, myke plantemargariner, avokado og nøtter kan redusere kolesterolet. Økt kolesterol er dokumentert en av de viktigste risikofaktorene for hjerte- og karsykdommer, og derfor er det viktig med forebyggende tiltak – som å begrense inntaket av mettet fett.

Heldigvis er også mange av disse matvarene en naturlig del av julematen, slik at man kan nyte den hele jula!

Sunn matrett med røkelaks

Foto: Roede, smørbrød med røkelaks.

Til lunsj

Til lunsj kan man fint gå for en tilsvarende løsning som frokost, eller man kan lage en julesalat med røkelaks, egg og avokado. Alternativt lefserull med magert kjøttpålegg, sennep, rødkål eller rødløk. Eller havregrøt og byggrynsgrøt som metter godt og kan varieres i det uendelige med garnityr, som friske bær, tørket aprikos, rosiner eller tranebær, litt nøtter (mandler, valnøtt, hasselnøtt) eller frø/kjerner, et par brunostskiver, eller litt syltetøy.

Mandariner og appelsiner er også ju