Er du en av mange som har mål om å bli en sunnere og slankere versjon av deg selv i år? Hvorfor ikke begynne med en gang? Her er noen tips som gir deg en knallstart på det nye året. – For lite mat, for mye trening, for mange flytende kalorier, for få måltider eller for kjedelig mat, og for lite ros til deg selv. Dette er noen av de vanligste slanketabbene våre og som jeg vil hjelpe deg å styre unna.

Du er for utålmodig
Kjappe slankekurer som gir varig vektreduksjon finnes dessverre ikke. Mange setter seg altfor høye mål og er altfor utålmodige når det gjelder å se resultater. Og når de ikke klarer å fullføre, går det utover mestrings­følelsen. Sett deg realistiske mål slik at du kommer deg dit.

Du spiser for lite mat
Går du for hardt ut og reduserer energiinntaket ditt for mye, gjør det at kroppen din reagerer med å skru ned forbrenningen etter kort tid. Da blir det vanskeligere å gå ned i vekt. Det er bedre å spille på lag med kroppen og redusere energiinntaket bare litt. Går du ned ½ til 1 kilo per uke så skal du være fornøyd. Det er derfor vi har lagt opp Roede-kursene slik at du følger en meny som er riktig for deg, og du får personlig veiledning av en kursleder som støtter og motiverer deg og hjelper deg til å finne det kostholdet du trenger for å gå ned i vekt og bli der.

Du tror det holder å trene
Er målet med treningen å gå ned noen kilo, kan du bli skuffet om du «bare» trener. For å gå ned en halv kilo i uken, må du ha et energiunderskudd på 500 kcal per dag. Du skal trene mye for å få til dette – cirka en times trening daglig! Det er kosthold som har størst effekt dersom du vil ned i vekt.

Du glemmer at drikke også er kalorier
Tre halvlitere med øl gir faktisk like mange kalorier som en hel middag! Det er fort gjort å glemme å ta med de kaloriene du får fra drikke. Flytende kalorier metter dårligere enn kalorier fra mat, så vil du ned i vekt er det lurt å begrense inntaket av kaloriholdig drikke. Særlig sukkerholdige drikker som brus, juice og alkoholholdige drikker har svært mye energi – og så blir du ikke mett engang.

LGLH_alkohol_1200x628px

Du hopper over måltider
Mange syns det er smart å hoppe over måltider for å spare kalorier. Men det er faktisk ikke så lurt. Særlig frokosten er lett å hoppe over fordi du ikke er sulten så tidlig på dagen. Hopper du over måltider lurer du bare bare deg selv. Det er mye bedre å spise flere små måltider enn noen få store. Og  smør en matpakkefrokost om frokosten hjemme er for tidlig. Regelmessige måltider holder blodsukkeret holdes mer stabilt, hjelper deg å unngå småspising og søtsuget reduseres, og da unngår du å «sprekke».

Du kutter ut noen matvaregrupper
Mange gjør store endringer i kostholdet og kutter ut enkelte matvarer helt for å gå ned i vekt. Dette er et unødvendig grep, og det kan være vanskelig å leve med på sikt, og da har jobben vært til ingen nytte. Dessuten: Kutter du ut hele matvaregrupper er det alltid en viss risiko for at du går glipp