Forrige helg, hadde jeg og tre kolleger i Bergen inspirasjonsforedrag på Bryggen i Bergen. Jeg sto utenfor det flotte lokalet vårt i Bergen sentrum, for å vise veien opp til de som sto utenfor og lurte på hvor det var. Og imot meg kom en høyreist, blid og flott mann – som gjerne ville komme opp og høre på oss.

Marianne Knudsen, Christine Helmers Olsen, meg og Linda Hetlevik – noen av oss som er kursledere i Bergen.

Jeg hadde ikke vært lenge i lokalet før jeg kom i prat med denne mannen. Han var blitt en dedikert “Roedeianer”, og det var tydelig at det å legge om livsstilen hadde gitt ham både et nytt liv – og en bedre helse.

Her er Sigurd sin historie

“For noen år siden, hadde jeg en periode der jeg la på meg rundt 40 kilo på kun to år. Det ble for mye mat, for fet mat, for sent på kvelden, og altfor lite trening. Da jeg oppdaget hvor mange kg jeg hadde lagt på meg, resignerte jeg fullstendig. Jeg ga blaffen i alt som hadde med kosthold å gjøre.

Vekten steg, og jeg veide meg hos fastlegen min på en mekanisk vekt som hadde maks 150 kg. Nålen stoppet fysisk på ca. 153 kg i over 5 år. Sannsynligvis har jeg vært opp imot 160 kg på det meste.

Jeg har forsøkt flere ganger å redusere vekten min, uten å lykkes. I 2010, rådet fastlegen min meg å ta slankeoperasjon, en såkalt “gastric sleave” hvor de skjærer vekk 90% av magesekken. I 2011 fikk jeg innkalling til Voss sykehus, hvor inngrepet etter planen skulle foregå.

Sigurd, sammen med konen – som er glad for at han tok grep.

Den første runden var en fellesrunde med samtlige kandidater til denne operasjonen det året. Det var foredrag fra mange ulike eksperter som tar del i prosessen med slike operasjoner. Den andre runden var allerede uka etterpå, da med kun 1:1 samtaler med ekspertene om meg og min situasjon.

Da jeg kom til kirurgen, ble jeg fryktelig i tvil om dette var det rette å gjøre. Han spurte meg om tvilen. Jeg bekreftet.

Da ga han meg 1 års betenkningstid til å gjennomføre operasjonen eller forlate køen. Det året gikk, og jeg valgte å forlate køen etter min egen magefølelse.. bokstavelig talt. Også råd fra mange mennesker som ville meg vel fikk meg på riktig vei, inkludert helsepersonell. Denne beslutningen har jeg aldri angret på.

Også Sigurds sønn Marcus, er glad for at han har en frisk og sprek pappa.

Nå i påsken 2018, følte jeg på kroppen at noe var galt, så jeg satte umiddelbart i gang med kostholdsjusterende tiltak. Jeg meldte meg på Grete Roede kurs i Knarvik hos Gro Helen Dyrdal Løvik. Kurset hadde allerede hatt sin andre kurskveld samme dag bare to timer senere, og jeg hev meg på.

Jeg veide 149 kg på første kurskveld. Jeg bestemte meg umiddelbart for at dette kurset skulle ha en betydning for meg.

Jeg var åpen for Gro sine gode råd, og jeg fulgte dem. Det viste seg å ha en god effekt på meg. Gjennom 6 uker med Roede-metoden tok jeg av 13 kg. Jeg fortsatte å ta av ca 2 kg i uka. Etter 3 måneder passerte jeg 25 kg, etter 5 måneder var 30 kg av, og etter 6 måneder passerte jeg 35 kg.

Målet mitt er å komme ned i en to-sifret vekt. Dagens vekt er 113 kg. Min opprinnelige plan og målsetning, er å ta av de 50 kg fra 149 kg til 99 kg innen neste sommer, 2019, men kanskje klarer jeg det allerede til jul i år?!<