Hva? Har vi ikke alle hengt over skulderen til en DJ en gang i tiden og bedt ham eller henne om denne ene fantastiske dansbare låten som het noe med ett eller annet Paradise City? Jeg og mine venninner ble ofte litt plagsomme på rocke klubben Garage i Bergen tidlig på 90-tallet sånn klokken ca 02.55, tid for siste sangen. Ikke noe klinesang her nei, vi skulle ha skikkelig trøkk.

Vi trente ikke så mye på treningsstudio men vi var i knall form.

Vi danset mye og når vi mistet bussen så gikk vi. Noe som tar fryktelig mye lengre tid på Vestlandet enn på Østlandet, hovedsakelig på grunn av at vi den gang måtte bestige fjell og nærmest legge ut på svømmetur for å komme fram. Nå overdriver jeg litt, men jeg sverger det er fortsatt flere oppoverbakker i Bergen enn nedoverbakker.

En av få nedoverbakker i Bergen.

Jeg tenkte i den ånd at jeg skulle skrive litt om ”aktive valg”. Det har vært diskutert og snakket om på kursmøter og alle er litt sånn: Klart jeg tar trappen i stedet for heisen, eller går til jobben – i hvert fall når jeg har tid og vi ikke har hatt en 15 minutters melt-down i barnehagen før avreise. Jeg visste vel ikke at Minecraft-Steve figuren og Ironman-lego firguren har ulike dager de kan være med i barnehagen..

Kristine (kursleder) har poengtert (og vi har notert) at det er veldig lett å finne unnskyldninger til å la være å trene eller ta aktive valg. Det er derfor viktig å øve seg på å være bevisst på de muligheter som finnes for eksempel bare på vei til jobben.

Min arbeidsplass befinner seg i 5.etasje og fordi jeg tok trappen første dagen på jobb så har jeg ikke turt å stoppe av frykt for å tape ansikt. På veggen innenfor døren henger et bilde med teksten ”Hurra du har snart besteget Besseggen!”. Det er fra tiden da heisen var ødelagt og alle – gravide, eldre, printer-papir leverandører og de som bare var litt late måtte ta trappen i over seks måneder. Med jevne mellomrom ble det hengt opp nye fjelltopper som ble besteget. I solidaritet kan jeg derfor aldri ta heisen så lenge jeg jobber der.

Sinsen

Bli kjent med nærmiljøet og nybyggere på vei til Sinsenkrysset.

Men aktive valg handler kanskje litt om å tenke utenfor boksen også.

Jeg måtte fornye førerkortet mitt på Risløkka trafikkstasjon nå i sommer og fordi jeg hadde fridag sjekket jeg hvor lang tid det ville ta å gå hjem igjen. I følge Google Maps (som er supernøyaktig på tid) ville det ta 1 time og 19 minutter å gå tilbake til St.Hanshaugen. Jeg var overrasket over at det gikk en grønn og fin gang- og sykkelvei hele veien ned, gjennom Sinsenkrysset (der var det riktignok litt mørkt og bråkete) og ned til Grünerløkka. Jeg valgte å gå igjennom Torshovdalen som er stille selv rett ved hovedveien. Denne grønne dal er også perfekt for bakketrening og i tillegg har den en skaterampe for de som føler seg sprek nok til det. Det ble en kjempefin tur, selv i regnet. På veien hørte jeg på lydbok fra Audible (Amazon sin lydbok app) som har et stort og bra utvalg. Tiden går fort når man går og løser krim-mysterier samtidig.