“Fake it ’til you make it”, sier jeg ofte til mine deltakere, dersom jeg hører at de ikke har troen på seg selv. Uttrykket er kjent i bruk når man skal visualisere, et tema jeg også tidligere har vært inne på.

I dette innlegget skal jeg fortelle om en konkret hendelse, der jeg brukte denne “leveregelen”, og den fungerte som bare det.

Min dag SKAL være god! En liten peptalk i speilet fungerer bra her.

Selvbildet mitt er litt slitt. I enkelte perioder av livet har dette vært vanskelig å takle. Jeg har imidlertid fått hjelp og verktøy som jeg kan bruke når jeg tenker meg selv ned.

Jeg velger å dele denne historien med dere, fordi jeg vet det er mange av mine deltakere der ute som tenker slik som meg. Kanskje fordi de har gått opp i vekt, eller fordi de sliter med seinskader etter kommentarer og opplevelser i oppveksten. Ofte relatert til at at de har vært større enn de andre – slik som jeg var: Ikke god nok. Ikke fin nok. Tjukk. Teit. “FÅR IKKE VÆRE MED!”

Ja, det kan føles sånn av og til. Begeret kan renne over for barn også, og det svir lenge!

I mitt tilfelle har lavt selvbilde slått ut mest i mine nærmeste sosiale relasjoner. Med kjærester, kolleger og noen ganger med venner. Jeg har god selvtillit, men lavt selvbilde. Jeg bruker lang tid på å bli trygg i en relasjon, og tror noen ganger at den andre ikke vil meg vel. Noen ganger stemmer det, men andre ganger overhodet ikke. Lavt selvbilde og høy selvtillit kan være en litt komplisert kombinasjon, men vi er vel alle litt kompliserte – på hver vår måte.

Hva innebærer det å ha et lavt selvbilde?

Mange av oss med lavt selvbilde kan ha en tendens til å tro at alle vurderer det vi gjør negativt. Jeg kan for eksempel innbille meg at andre bruker mye tid på å tenke over det jeg gjør, sier eller skriver, og om jeg er bra nok på andre måter. Synes venninnen min at jeg er helt dum? Er jeg altfor følsom? Ser jeg helt på trynet ut?

Mange med normalt selvbilde kan nok også kjenne seg igjen i dette, men for noen kan det påvirke livskvaliteten i litt større grad enn hos andre.

Les også: Psykolog Kristiansen – Om lav selvfølelse

Med lavt selvbilde, trenger vi ofte mye bekreftelse på at det vi gjør er godt nok. Det kan nok være slitsomt å forholde seg til, men det er enkelt å gjøre noe med dersom man ønsker å være et godt medmenneske for noen i nær omgangskrets som har det slik. Det hjelper i hvert fall ikke å himle med øynene… da går vi rett i kjelleren!

Fort gjort å ramle rett i kjelleren..

Historien jeg vil fortelle, er fra en dag da jeg var skikkelig “nede”. Metoden “Fake it ’til you make it” kom også til nytte her.

Fra bt.no: Nye funn om seinskader ved mobbing

Denne dagen var jeg ikke spesielt glad i speilbildet mitt, eller i meg selv – sånn generelt. Jeg var overbevist om at naboene baksnakket nettopp meg da de kastet et blikk i retning huset mitt, imens de lo og kastet på håret. Jeg turte så vidt &