Noen sannheter i livet er det vanskelig å sno seg utenom. At noen blir født med hår og andre uten, med en sykdom eller en svakhet – andre helt friske. I løpet av livet vårt kommer det også stadig nye “oppdagelser” og erkjennelser man må forholde seg til, og man kan velge hvordan man vil håndtere det.

Ferdig levert, i startgropen av livet. Med eller uten hår på hodet!

I løpet av min fartstid som kursleder, er det mange oppdagelser og erkjennelser som har “kommet inn” i mitt eget liv. Jeg sitter på i en karusell av svingete, humpete veier – og må lære meg å takle livets utfordringer både som privatperson og i andre roller jeg har. Min viktigste erkjennelse i Roede-sammenheng, er at jeg alltid må jobbe ganske hardt, for å holde vekten.

Mange jeg treffer på min vei aner ikke hva dette innebærer, og er utrustet med gener eller en kropp som ikke har vekt som en ekstra byrde. De kan aldri helt forstå hva det er vi egentlig holder på med, vi som har dette som en slags evig livsoppgave. Men kanskje har også disse sine egne personlige kamper, som vi ikke har forutsetning til å kjenne på samme måte som det de gjør?

Fristelser som dette.. noe jeg alltid må jobbe for å stå i mot!

Svært mange blir overrasket når jeg forteller om “min kamp” på kursene mine. Jeg forsøker alltid å forberede deltakerne mine på “livet etterpå” ved å gjøre dette. En ting er å gå på Roede-kurs, og lære alt det fantastiske som Roede-metoden står for: Tips og råd for matlaging, treningsveiledning, motivasjonslære, oppmuntring og støtte. I løpet av 7 uker (og noen ganger mye lengre), kommer det mennesker til oss i Grete Roede og får hjelp på disse områdene for en varig livsstilsendring. En hjelp som vi gir med glede.

Men hva med livet etterpå? Etter Hold vekten kurset? Når du står helt alene?

Det er da det begynner. Å stå på helt egne ben, krever at man bruker sine Roede-verktøy hver eneste dag. Man må lete etter motivasjonsfaktorer og stoppe triggere, når ostebitene sniker seg inn munnviken igjen når man lager middag – eller når sjokoladeskålen kommer frem på bordet på kvelden igjen. Hva var det jeg lærte på Roede-kurset? Hvorfor ville jeg ikke være slik jeg var?

Kontraster, noe jeg bruker i min jobb for å holde vekten. Hver eneste dag!

Det kommer ikke gratis for meg heller. Jeg er fortsatt svak for søtsaker, og har mine slåsskamper med meg selv foran speilet både titt og ofte. Det krever sin kvinne å jobbe mot kiloene. Men jeg tar heller kampen enn å gå tilbake. 

Det er gjort svært interessante funn fra forskning:

  • Det trengs både kunnskap, planlegging, øvelse og utholdenhet for å klare å holde vekten. Og oppfølging – kanskje for alltid.
  • Det viktigste i en slankeprosess, er å lære seg å stabilisere vekta. Forsøk viste nemlig at mennesker som hadde trent på dette før de begynte å gå ned i vekt, lyktes mye bedre i å oppnå varig vekttap etterpå.
  • Man må lære seg å trives med nye matvaner uten konstant følel