Hver dag tar vi mellom 2.500 og 10.000 små og store avgjørelser. Hvilken bukse skal vi ha på? Hva skal vi ha på skiven? Når skal jeg gå ut døren til jobb? Hva skal jeg handle? Hva skal jeg si?

Valgene våre er bevisste eller ubevisste. Dette er noe av det vi jobber en del med i Roede-metoden. Å bli enda mer bevisst våre handlinger – spesielt da med tanke på hvordan vi legger opp vårt kosthold og med tanke på økt bevegelse.

Begrepet “overordnet valg” bruker vi litt på våre kurs. Hovedvalget, eller sjefsvalget, er da med og påviker retningen på de valgene vi ta under.

Sjefs-valget er med og påvirker alle de underliggende valgene.

Her er definisjonen på “overordnet”:

Overordnet =  Enhver som har høyere grad eller eldre ansiennitet innen samme grad, enn en annen. Den som er berettiget til å gi en befaling til en annen.

De overordnede valgene våre blir da på en måte sjefs-valgene. De som bestemmer over andre valg, og som påvirker eller “dytter” deg i den riktige retningen på veien. Jeg velger å eksemplifisere noen av mine viktigste overordnede valg, og hvordan “sjefene” påvirker hverdagen min positivt.

1. Jeg kjøper ikke boller på butikken

Etter at jeg gikk på mitt første Roede-kurs hos Anlaug her i Bergen, fikk jeg mye ny informasjon. Noe av det jeg ble meste forskrekket over, var hvor mye kalorier det er i boller. Jeg bestemte meg der og da, for at dette var noe jeg skulle slutte å kjøpe. Dette har resultert i at jeg i hverdagen:

  • Ikke lar meg ikke friste av bolleduften som møter meg hver dag, på butikken eller kjøpesenteret.
  • Ikke kaster lange blikk etter berlinerbollene som de selger på butikken, og som ligger i sjokkselgere for å friste meg til å kjøpe.
  • Ikke trenger å kjenne på den ekle følelsen jeg tidligere hadde, etter å ha gomlet i meg to skoleboller (over 800 kalorier).
  • Ikke lager boller på samme måte som før, men har funnet mange nye og bedre alternativer til hvetebakst som jeg kan spise med mye bedre samvittighet.

Et bedre alternativ. Grete Roedes oppskrift på Hveteknuter finner du på www.greteroede.no.

Les også mitt tidligere innlegg: Skolebollen

2. Jeg går ikke på butikken og handler når jeg er sulten

Å gå på butikken når man er sulten, er utfordrende. Da har man spesielt lyst å ty til kjappe og gjerne usunne løsninger for å stagnere sulten og stabilisere blodsukkeret. Foran kassen henger fristelsene på knagger og venter på at vi skal plukke de med oss. Når jeg passer på å være mett når jeg går på butikken, redder det meg fra:

  • Å kjøpe den nøtteblandingen på 400 kalorier som jeg hadde hatt såååå lyst på.
  • Å plukke med meg en Kvikklunsj som jeg spiser på veien hjem i bilen.. nesten uten å kjenne hvordan den smaker.
  • Å kjøpe inn snacks til kvelden, fordi jeg har så lyst på det der og da.
  • Å holde meg til planen, slik at jeg har kontroll på hva som havner oppi handlekurven.

Det som havner på fatet og i munnen, er resultat av valgene vi tok i butik