Jeg har en flott 55 år gammel herremann på et av mine standardkurs her i Bergen. Han kom inn døren i slutten av august, med et lurt smil og massevis av glimt i øyet. Han hadde startet reisen med livsstilsendringen selv, men trengte nå noen som kunne hjelpe ham videre ned mot målet. Jeg var selvsagt klar!

Det tok ikke lang tid å bli kjent med ham. Han delte raust med gruppen om sin vei så langt, og var ivrig i samtalerunden uavhengig av tema og problemstilling.

Han startet så fint runden på forrige kurskveld, med å si:

Det var så herlig her en morgen, Charlotte. Jeg skulle på jobb, og var på vei i hurten og styrten som jeg pleier på morgenen. Jeg kjente meg så lett og fin. Jeg tenkte faktisk at nå har jeg fått større motor! Men så kom jeg på at kanskje, med mine 2o kilo i vekttap, heller har fått mindre bagasje?

Ja, slik kan man jo også se på det!

Jeg kunne ikke annet enn å glede meg sammen med ham. Jeg kjenner jo også til den deilige følelsen av velvære. At kroppen plutselig spiller på lag. Det finnes mange gode følelser, og denne blant topp ti for meg i hvert fall.

Apropos topp 10! Jeg spurte denne herlige mannen, om han var villig til å dele sine beste råd, til de som skal sette i gang en livsstilsendring. Og her er svarene han sendte til meg.

1) Kom ut av “skapet” med en gang!

Det er like greit å fortelle hva du holder på med til barna, dine beste venner og nærmeste arbeidskolleger. Du vil garantert bare få “tommelen opp” fra de som i utgangspunktet vil deg vel.
Det er godt å ha en mental støtte der ute i tillegg til “heiagjengen” der hjemme: Det vil si ektefelle/samboer og eventuelle barn – som ennå bor hjemme.

En heiagjen er alltid godt å ha!

2) Prosess og realistisk vektmål

Det å gå ned i vekt tar tid. Tenk prosess, og ikke kilo. En dag du er i godt humør og full av pågangsmot, spør deg selv: “Hva ønsker jeg å veie”? La det bli din målsetning, og så vet vi at man tar av ca. 4-5 kg per to måneder på kurs. Med andre ord: Ønsker du å ta av 12-15 kg, må du mest sannsynlig delta på 3-4 kurs.

I Roede er det mange flinke kursledere som ønsker å hjelpe!

3) Mentalisêr

Når du lykkes i dine matvalg i hverdagen, eller opplever fysisk mestringsfølelse, så gjenskap hendelsen mentalt i hodet ditt. På denne måten “klapper du deg selv på skulderen”. Det bygger positiv mental styrke som du vil trenge når for eksempel sjokoladene skriker imot deg ved kassen i matbutikken.
Et annet eksempel kan være når du har tatt av en del kilo. Kjenn etter hvordan det er å gå raskt oppover en bakke? Du vil helt sikkert oppleve det lettere? Det er akkurat som om du har fått satt inn en større “motor” i kroppen din. Det er en fantastisk følelse, som kan gjentas opptil flere ganger.
Hvem har ikke lyst å få skiftet ut bokstavene bak på “bilen” der det nå står “1,6” med “2,0 GTI”!