En salat er så mye mer enn bare grønne blader. Det er lett å bli litt ensidig i hvilke ingredienser du bruker når du lager salat, men med disse tipsene kan du lage nye, næringsrike og smakfulle salater på 1-2-3.

Fargesterke salater
Bruk ulike salattyper som har sterke farger, som spinat, ruccula, radicchioa rossosalat og friske urter. Der smaker mer (og bedre) enn vanlig isbergsalat og dessuten inneholder de mye flere vitaminer, mineraler og antioksidanter. Spinat er for eksempel en flott kilde til blant annet folat, vitamin A og vitamin K.

Næringsrike grønnsaker
Velg grønnsaker som inneholder mye næring, i form av sunt fett, vitaminer og mineraler. Eksempler på slike grønnsaker er soltørkede tomater, avokado, rødløk, reddik og spirer.

Frukt og bær
Frukt og bær gir et friskt innspill til salaten, med både sødme og syrlighet. De inneholder dessuten mye vitaminer, antioksidanter og fiber. Frukt og bær som er gode å ha i salater er blant annet mango, granateple, jordbær, tranebær, eple og grapefrukt. Bruk fantasien og finn dine egne favoritter!

Nøtter og kjerner
Nøtter og kjerner bidrar med sunne umettede fettsyrer, gir metthetsfølelse og smaker kjempegodt i salater. Et tips er å riste nøttene og kjernene noen minutter på tørr panne før du har de i salaten. Da får du frem de gode smakene, samt at de gir ekstra ”crunch” til salaten.

Ost
Ost gir mye smak og egner seg godt i salaten. Velger du de magre variantene begrenser du kaloriene, samtidig som de gir ekstra kalsium og proteiner. Fersk mozarella, parmasan og feta er også oster som er gode i salaten. Dersom du kutter osten opp i små biter trenger du ikke den store mengden for å få nok, og kan dermed bruke litt fetere typer med god samvittighet. Prøv vår deilige greske salat!

Belgvekster
Bønner, linser og erter er matvarer som er rike på både stivelse og proteiner som gjør at de metter godt. De utgjør også en god proteinkilde dersom du går for vegetarvarianten. Du kan lese mer om belgvekster her.

Fiberrik og mettende
Fullkornspasta, fullkornsris, byggris, couscous og quinoa er alle gode å ha i salat. De gir god metthetsfølelse samtidig som de er en god kilde til kostfiber. Et tips er å koke de en stund før, så er de ferdig avkjølt når du skal ha de i salaten.

Dressing
Den enkleste måten å lage en sunn og god dressing på er å blande en god olivenolje med eddik og blande inn i salaten. Olivenolje inneholder sunt fett, samtidig som eddiken bidrar til en forsinket tømming av magesekken og dermed gir litt lengre metthetsfølelse. Andre gode alternativer er å lage din egen dressing av biola yoghurt naturell eller mager kesam blandet med hvitløk, krydder eller urter.

Hva er din favoritt å ha i salaten? Kommenter gjerne nedenfor!

Les hele artikkelen på bloggen.