Visste du at forskning viser at effektiv stavgang kan gi et energiforbruk som er opp til 67 prosent høyere enn under vanlig gange?

Stavgang er en enkel, effektiv og morsom form for trening. Her kan du kombinere god trening med frisk luft og gode naturopplevelser. Går du aktivt med staver får du bedre treningseffekt enn om du går uten. Du bruker både overkropp og ben aktivt, og øker dermed energiforbruket uten at du nødvendigvis kondisjon og forbrenning, og er en god grunn til å trene med staver.

Gode helseeffekter
Stavgangstrening er dessuten en av de få treningsformene sommerstid hvor du får trent de store muskelgruppene muskulaturen i øvre del av rygg, skuldre og armer, noe som bidrar til en bedre kroppsholdning. Stavgangstrening har også en god effekt på sirkulasjon og avspenning. Treningsformen er skånsom for vektbærende
ledd sammenlignet med andre treningsformer som for eksempel løping.

Kom i gang
Ved å lære teknikken vil du få bedre utbytte av treningen: Start med å gå med litt lengre steg enn vanlig. Trå ned med hælen først og rull over foten og skyv fra med tærne. La stavene henge løst i hånden og la armene svinge naturlig frem og tilbake, slik at stavene følger diagonalgangen og armbevegelsene. Når du har funnet en god rytme og du har en god pendling med armene, griper du lett rundt staven og plasserer den aktivt i bakken bak fremste fot før du. Ta etter hvert et fastere grep om staven, skyv armen forbi hoften og strekk armen helt ut bak deg. Slipp staven i det du strekker armen helt ut. La staven svinge fremover igjen. Blikket og brystet skal være rettet opp og frem.

Trener du ca 3 ganger i uken vil du kjenne at formen blir bedre etter kun 3 – 4 uker.

Stavgangstips

  1. Finn noen å trene sammen med og avtal en felles stavgangstur et par dager i uken.
  2. Stavgang i kupert og variert terreng gir variasjon i intensitet.
  3. Start alltid turen med rolig oppvarming i ca 10 minutter.
  4. Bruk stavene aktivt og vær bevisst på teknikken.
  5. Tren gjerne litt styrketrening når du er ute eller kommer tilbake fra turen.
  6. Avslutt gjerne økten med lett uttøyning, det opprettholder god bevegelighet.

Stavgang_010910_il_015_uttoeyning

Slik velger du gode gangstaver: For å velge riktig lengde på stavene ganger du din egen høyde med 0,68. Ligger du og vipper mellom to lengder kan det lønne seg å å velge den som er lavest. Du får kjøpt Swix gangstaver i Roede-butikken her!

Treningsprogram 1 – 8 uker

Dag 1:
Oppvarming med rolig stavgang i 10 minutter, deretter minst 20 minutter i moderat tempo. Tyngre: Øk lengden på turen etterhvert.

Dag 2:
Oppvarming med rolig stavgang i 10 minutter. Veksle deretter mellom litt høyere tempo ca 1 minutt og rolig tempo ca 1 minutt. Gjenta denne vekslingen ca 4-8 ganger. Tyngre: Tren litt lengre intervaller eller tren intervall i en lang slak bakke.

Tips! Ønsker du å trene stavgang flere dager i uken, gjenta dag 1.

 

God trening!

hilsen Unni

Les hele artikkelen på bloggen.