Mange ser frem til førjulstiden og juledagene. Like sikkert som at julen kommer, så kommer også julefester, julemarsipanen, pinnekjøttet, ribben og julekaker. Husk, det er lov å kose seg i julen! Men det er generelt viktig å begrense seg. Også når det gjelder alkoholen. Det er utrolig mye kalorier i alkohol. Du blir ikke mett av alkoholen, men det kommer gjerne i tillegg til all maten man spiser.


En vanesak

Spiser man mye søtt over en periode er det som om kroppen venner seg til det, og mange opplever et søtsug når de kutter ned på søtsakene. Da vil kroppen bare ha mer av det søte. Spiser man mye tung mat og drikker en del vin over lengre tid vil kroppen også venne seg til den type kosthold. Og det tar en viss tid med å venne seg til hverdagsmaten igjen.

 I julen har man ofte en annen måltidsrytme med færre og større måltider, og kanskje mye småspising. Når hverdagen er tilbake bruker kroppen litt tid på å justere seg tilbake til flere, men mindre måltider og lettere mat. Ikke minst kan det være utfordrende å kutte ned på søtsaker og småspising.

Mange melder seg på kurs allerede nå for etter julen. De vet at i januar begynner arbeidet. Det er en del personer som for eksempel setter seg nyttårsforsetter allerede nå. Det er veldig lurt, for sjansen for å lykkes med endring av livsstilen og et varig vekttap er mye større om du planlegger prosessen godt.

Her er noen tips til hvordan du kan spare julekalorier

1. Server røykt lammelår sammen med pinnekjøttet. Spis litt av hvert. Lammelåret er magert og smaker godt sammen med kålrotstappe.

2. Velg den magreste ribben i butikken. Skjær vekk alt synlig fett, og spis kun kjøttet fra kammen.

3. Unngå medisterkake/pølse.

4. Det finnes mange sunne julemiddager, så hvorfor ikke prøve av disse julemenyene? -lutefisk, kalkun, svinestek, lammelår/steik, roastbiff, skinkesteik.

5. Lag en smakfull skysaus istedenfor de tunge fete sausene.

6. Julefrokosten: Spis krydder- eller sursild, røyklaks og gravlaks, egg, skinke, roastbiff, kalkunkjøtt, rull (ta av synlig fett) og masse grønt ved siden av.

7. La et stort fruktfat stå fremme til en hver tid. Sett julegodter og julekaker i skapet og ta dem bare fram når dette skal serveres.

8. Gå en tur med familie og venner istedenfor å drikke kaffe å spise julekaker sammen.

9. Hold deg til de julekakene som inneholder minst fett. Husk at når du har smakt på en kake, så vet du hvordan den smaker!


Hold deg aktiv i julen 

Det er lurt at du holder deg i aktivitet i julen. Da får du brukt opp litt av den ekstra julematen du spiser i løpet av alle juledagene.

Det er deprimerende hvor fort man kan komme i dårligere form. Er man noenlunde i god form kommer man fortere tilbake i form igjen. Det er ikke så mye som skal til. Og om du ikke trener som du pleier, hjelper det å være i aktivitet. I jula kan man tenke på aktiviteter som kan gjøres sammen med familien eller venner istedenfor å sette seg ned.

Vi har flere timer med fritid i julen enn ellers
De fleste av oss vet vel at det kan være vanskelig å være i bevegelse i ferien selv om man har flere timer til rådighet på fridagene, for man tar gjerne helt ferie i jula. Men klarer man å planlegge, og gjerne gjøre en avtale om å trene eller gå en tur med noen så er det lettere å gjennomføre.

Bruker man tid på å være i aktivitet i løpet av dagen rekker man også å bli sulten til neste måltid. Mange går fra måltid til måltid med småspising innimellom, og blir vel aldri riktig sulten mellom hv