Det er ikke alltid så lett å vite om maten skal veies rå eller kokt. Noen matvarer skal veies kokt, mens andre veies rå. Det er viktig å huske på at noen matvarer kan øke eller minke i vekt ved tilberedning. Om en matvare øker eller minker i vekt er avhengig av om vann blir tilført eller fordamper.

Potet, pasta og ris er matvarer som typisk veies ferdig kokt fordi de øker i vekt når de kokes. Når matvaren tar til seg vann vil konsentrasjonen av næringsstoffer bli lavere i 100 g tilberedt vare sammenlignet med 100 g tørr vare. I matvaretabellen finner vi i utgangspunktet verdier for rå/tørr vare, men mange av disse og lignede matvarer er også oppgitt som ferdig kokt/tilberedt vare. Noen ganger kan det være enklere å veie matvarer som for eksempel ris og pasta i tørr mengde. På side 96 i Kursboken vises det en omregningstabell som gir deg en oversikt over hvor mange gram tørr vare du trenger for å få omtrent 100 g kokt vare.

Kjøtt, fisk og hvitt kjøtt oppgis i rå vekt i oppskrifter og skal veies før tilberedning. Eksempelvis vil en kyllingfilet veie mindre etter steking enn i rå tilstand på grunn av tap av vann. Det vil si at 100 g rå kyllingfilet inneholder 100 kcal, mens 100 g tilberedt kyllingfilet inneholder noe mer fordi det skjer en viss fordamping av vann under tilberedning. Hvor stor fordampingen er, avhenger av tilberedningsmetode og type råvare. Når vann fordamper fra matvaren øker konsentrasjonen av energi og næringsstoffer i matvaren selv om vekten blir lavere. Man kaller dette en vektendring.

COLOURBOX2058424_row meat_1000x650

En vektendringsfaktor er en faktor som brukes til å beregne vektendring fra rå til tilberedt matvare. I heftet ”Mål, vekt og porsjonsstørrelser” fra Mattilsynet, UIO og Helsedirektoratet er det oversikt over mål, vekt og prosjonsstørrelser for matvarer. En del av matvarene i heftet har en vektendringsfaktor som kan benyttes til å regne ut hvor mye vekten av en matvare endrer seg ved tilberedning.

Vektendringsfaktor med kyllingfilet:
Vektendringsfaktoren for kyllingfilet som er stekt uten fett er oppgitt som 0,80 i heftet ”Mål, vekt og porsjonsstørrelser”.

100 g rå kyllingfilet x 0,80 = 80 g stekt kyllingfilet.
100 g rå kyllingfilet inneholder 100 kcal. Etter steking veier kyllingfileten 80 g, men energi- og næringsinnholdet er fortsatt det samme som ved rå tilstand. Dermed vil 100 g ferdig stekt kylling inneholde 125 kcal.
(100 kcal/80 gram = 1,25 kcal per gram = 125 kcal per 100 gram ).
For en porsjon på 150 g vil det bety 40 kcal ekstra dersom filetene veies stekt fremfor rå.

Om man skal veie maten kokt eller rå kan være veldig forvirrende, men i den store sammenhengen betyr det nok ikke så mye.

En enkel huskeregel kan være at protein skal veies rått, mens karbohydrater skal veies kokt.

Rapport_Mål, vekt og porsjonsstørrelser for matvarer

Linker til ulike nettsider:
http://www.greteroede.no
Mål, vekt og porsjonsstørrelser for matvarer

Les hele artikkelen på bloggen.