Vi kommer ikke utenom. Denne helgen er det Fastelavnssøndag, og det bakes i utallige tusen hjem rundt om i landet. Mange av oss nordmenn er tro mot tradisjoner, og også denne er kommet for å bli. I tillegg til at det bakes, arrangeres det gjerne karneval rundt omkring i barnehager og skoler.

Jippi, karneval! 

Wikipedia om Fastelaven:

Fastelaven er et ord som stammer fra det nedertyske ordet for «kvelden før fasten»,  det vil si de siste tre dagene før fastetiden, den romersk-katolske kirkens fasteperiode på 40 dager før påske, ikke medregnet søndager. Fastelaven vil alltid falle på en søndag 49 dager (7 uker) før 1. påskedag, det vil si i tidsrommet 1. februar til 7. mars, eller i skuddår 2. februar til 7. mars.

I Norge er det vanlig å plukke inn bjerkegreiner og lage fastelavensris. Fastelavensris er blitt solgt av Norske kvinners sanitetsforening etter krigen, med fargede fjær i primærfarger blant grenene. Fargede ris i oppsatser selges fra januar/februar og står fremme frem til fastelavn. Opprinnelig kunne fastelavensriset brukes til å rise foreldre før de stod opp om morgenen, som et fruktbarhetssymbol. Risene skulle brukes for å vekke til live fruktbarheten til kvinner, dyr og trær. Baking av fastelavensboller eller berlinerboller er utbredt i bakeriene helgen før fasten og mange norske hjem baker boller med krem og noen ganger syltetøy eller vaniljekrem i midten denne helgen.

Det er også tradisjon å pynte med bjørkeris:)

Vi i Grete Roede er opptatt av å kunne vise til sunnere alternativer. Vi skal altså ikke slutte å spise eller unnlate å følge tradisjoner, men kanskje vi kan trå til med en Roede-vri på skikkene?

Denne helgen deles nok denne oppskriften av mine kolleger og av Grete Roede sentralt på Facebook. Det er klart vi må ha et alternativ! Ved å lage disse bollene, og bruke tilbehøret som fyll, kan du spare nesten 200 kalorier per bolle. Den vanlige fastelavnsbollen, som du finner i bakeri-disken, inneholder rundt 410 kalorier!!

 Fastelavensboller med Roede-vri

 • 5 dl skummet melk
 • 50 g gjær
 • 100 g margarin, mykt
 • 3 dl kesam Mager
 • 1 dl sukker
 • 1 ts vaniljesukker
 • 1 ts kardemomme
 • 1/2 ts salt
 • 18 dl hvetemel

1 porsjon = 30 boller

Fyll gjerne bollene med 2 ss ferske bringebær 5 kcal og 2 ss mager vaniljekesam 25 kcal = 230 kcal per bolle:)

Slik gjør du
Smelt margarinen i en kjele, tilsett melken og løs opp gjæren i en bakebolle. Rør inn kesam, sukker, salt, vaniljesukker og kardemomme. Tilsett melet litt etter litt og elt deigen til den er smidig og slipper bollen. La deigen heve plast til dobbel størrelse. Kna deigen godt et etter hevingen. Trill ut boller og legg på smurt stekebrett. Dekk til bollene med plast og etterhev. Pensle bollene forsiktig med egg og stek dem midt i ovnen ved 220 grader i ca. 10-12 minutter. Avkjøl bollene på rist. Del dem i to og fyll dem med f.eks. lettere bringebærsyltetøy og pisket krem eller mager vaniljekesam. Dryss over melis og server straks!
TIPS: Fyll gjerne bollene med lettsyltetøy og krem eller vaniljekesam.

Fastelavnsboller med Roede-vri.

Andre Fastelavns-tips

 • Kle deg ut som Jane Fonda, og bli trimdronningen på karnevalet.
 • Bytt ut den vanlige hot-dogen (som ofte serveres på karneval i skole og barnehage) med lettere variant: Kylling og kalkunwiener med lompe er godt.
 • Bli med å slå katta ut av sekken- men stå over å spise det som faller ut. Blåbærene koster 12,90,- på Rema i disse da