Påsken banker på døren. Mange glade skolelever får noen dager ekstra fri, og at vi som er i jobb også får mulighet til å ladde batteriene. Deilig!

I mange skoler og barnehager er det også noen små maskoter i form av bamser med rare navn, som får lov å være med i sekken hjem – for å tilbringe påskehøytiden sammen med en vilt fremmed familie. Barnet må så skrive en slags opplevelses-dagbok, og sørge for at maskoten får gode opplevelser. Dette er det pedagogene som har lagt opp til, slik at barna skal lære seg å kunne se andres perspektiv og ta vare på, og inkludere en annen.

Maskoten Teddy får være hos noen i påsken!

Så tenkte jeg, da jeg lå og små-duppet på morgenkvisten her om dagen, hva med å foreslå for leserne mine noen opplevelser som de kan gjøre sammen med påskefrukten appelsin? Så nå gjenstår det å se (lese) hva jeg fikk ut av den ideen.

Bama: Fakta om appelsinen

Opplevelser man kan skape for en appelsin

 • Ta den med på tur i sekken. La den få kjenne den friske luften i skiløypen eller i fjellet, og den gode takten av ulendt terreng som den humper i takt med. La den se glade mennesker glede seg over dens søte smak og saftige konsistens når den plukkes opp fra sekken.
 • Lag rykende fersk appelsinjuice til påskefrokosten. La den kjenne på gleden som familien har av å ha et deilig og friskt alternativ på bordet, imens de nyter en god og lang påskefrokost.

Jeg vet at man må presse en stund for å få fersk appelsinjuice, men man har kanskje tid til det når man har fri? Og det smaker jo bare SÅ deilig!

 • Del den i fristende båter, og sett den frem på bordet til Påskenøttene. Da kan den få se entusiasmen i familien og høre på skrålet fra gjengen, der de konkurrerer om å klare å svare først på spørsmålene. Og den får opplevelsen av å være selveste påskesnopet!
 • La den sette smak på en mugge isvann. Da får den ta seg et deilig påskebad, og hjelpe til med å slukke tørsten.
 • La den være en del av et mellommåltid, dersom du er ekstra sugen på noe søtt – og litt sulten. Appelsin smaker godt i Rislunsj, for eksempel. Og om du i tillegg tilbereder den litt elegant, føler den seg ekstra viktig!

Et mellommåltid med appelsin i? Ja, hvorfor ikke?

 • Kutt den opp og server den med litt opphakkede nøtter, små dryss av mørk sjokolade og server med vaniljeyoghurt som dessert. Da får den delta i middagsselskap, og kjenne på hvordan det er å være prikken over i`en.
 • Lag Grete Roedes Appelsinhorn av den. Da får den oppleve å være en del av fersk gjærbakst – som er noe de aller fleste er svak for

Appelsinhorn – 158 kcal (16 stk. horn)

 • 50 g margarin, mykt
 • 2 1/2 dl lettmelk
 • 50 g gjær
 • 1 stk egg
 • 3 ss sukker
 • 7 1/2 dl fullkornshvetemel

Smelt margarin, tilsett melken og varm blandingen til ca.37 grader. Rør gjæren ut i melken. Ha i sammenvispet egg, sukker, hvetemel og bland sammen til smidig deig. Dekk deigen til og la heve i ca. 30 minutter.

Appelsinfyll

 • 30 g margarin, mykt
 • 5 ss melis
 • 1 ss revet appelsinskall
 • 1 ss presset appelsinsaft

Rør sammen ingrediensene til fyllet. Elt deigen lett om, del den i to emner og kjevle to runde leiver. Del hver leiv i 8 snipper. Legg en skje fyll på den brede siden og rull snippene sammen til horn. Legg dem med skjøten ned på bakefolie eller bakepairkledd stekebrett. Etterhvev hornene i 20-30 min. Pensle med egg og stek dem til de er gylne. Pynt eventuelt med litt appelsinskall og melis utrørt med appelsinsaft.

Stekes midt i ovnen på 225 grader i ca. 10 minutter.

Disse skal jeg lage selv i påsken og ha med på tur i sekken.

Du finner også en deilig oppskrift på Appelsinkake her: Appelsinkake Grete Roede

Appelsinen er, i hvert fall for meg, påskefrukt nummer en. Den vekker minner fra den gangen jeg var liten, og vi gikk på skitur til Appelsin-steinen på Strynefjellet – hvor det var tradisjon å skrelle en appelsin og strø gult skall rundt hele steinen. En opplevelse jeg gjerne skulle hatt igjen, sånn rent nostalgisk.

Ønsker deg en God Påske!

Har du gode ideer til hva appelsinen kan delta i av andre slag, er det bare å dele i kommentarfeltet.

Jeg tar med dette en appelsin under armen – og satser på en aktiv påske på byfjellene i Bergen. Appelsinens påske sammen med meg kan dere følge på kursledersiden min på Facebook – jeg lover at mine appelsiner skal få kjørt seg!

Vi “snakkes” etter påske – da er jeg tilbake med ny energi og proppfull av C-vitaminer!

God Påske, fra Charlotte

Les hele artikkelen på bloggen.