Vi er nå inne i den mest travle tiden i desember. Det nærmer seg den STORE dagen, minibankkortene dras i høyt tempo og gavelistene krysses ut. Desember – med all sin glitter og stas. En høytid står for døren, en høytid som er pimpet opp og laget til en stor handels- og matfest.

Jeg må innrømme at jeg faktisk får litt julestemning av å se stressende mennesker på senteret, og av å kjenne litt av stresset på kroppen selv.

Senteret “stæsjes” opp før jul og vi koser oss. I hvert fall mange av oss! 

På kursene mine den siste måneden, har vi gått grundig gjennom temaet “jul”. Vi har diskutert utfordringer, snakket om gode alternativer, planlagt, gitt hverandre gode råd og vært litt fortvilet innimellom, over manglende resultater på vekten. Og vi har selvsagt gledet oss – det skal vi jo gjøre på lik linje med alle andre.

snow-1822470_960_720

Forventninger og glede – også en del av julen, om man er aldri så voksen:)

Jeg har forsøkt å lære deltakerne noen triks som kan brukes, for eksempel når de skal i selskaper. Hva de kan gjøre for å forberede seg, hva som kan være smart å velge, eller hva man kan lage og ta med seg til spleiselaget. Hvordan man kan skjære bort synlig fett, lage magrere kålrotstappe eller en god dessert som er noe sunnere. Det er jo smart.

Men mange ganger kommer deltakerne med tilbakemeldinger om at de møtes med litt blandet feedback, og at enkelte nesten himler med øynene når de forsøker å gjøre julesmellen så liten som mulig. Hvorfor er det slik?

thick-373064_960_720

Overvekt er, i likhet med røyking og andre helserelaterte uvaner, et stort helseproblem. Her med illustrasjons bilde fra en helt annen årstid.

Mange tenker kanskje ikke over at det å streve med for mange kilo eller å kjempe imot vektøkning, innebærer enormt mye jobb. Man må vurdere, planlegge, tenke alternativer og kanskje til og med trå til med en hvit løgn.

Dersom man skal “kjøre på” en helt vanlig mandag med pepperkaker og matrester fra helgens julebord, så vil man hverken klare å gå ned i vekt eller holde vekten. “Skal du ikke ha? Det er så mange rester igjen, kom igjen!” 

Det handler ikke om at man ikke har lyst på. Det handler om å være sterk og om å gjøre det man kan for å klare å stå over. Pinnekjøttlukten er akkurat like deilig for oss, som den er for alle andre. Det er ikke for å være vanskelig at man tar sine valg – det er for å ha det bedre med seg selv.

Tenk om man kunne få like stor respekt for å ville prioritere når man skal spise usunt, som man får av å velge bort sigaretten?

christmas-dinner-1003539_960_720

Julebord, julelunsj, juleavslutning, romjulsfest osv. Festlighetene står i kø. Det er hyggelig, men også svært utfordrende! 

Jeg har, ut fra min egen erfaring, formidlet til mine deltakere at vi i løpet av desember kanskje eksponeres for dobbelt så mange fristelser og fester, som det vi gj&o