Nå er det igjen tid for å smøre matpakker. En sunn matpakke er heldigvis ikke komplisert eller tidkrevende å lage. Det meste er gjort med litt planlegging.

Matpakkens oppgave er å fylle på med ny, god energi i løpet av skoledagen, slik at det blir lettere å opprettholde konsentrasjonen for å lære. Derfor bør vi prioritere næringsrik mat i matpakken.

La deg inspirere av våre 5 enkle tips:

 1. Planlegg
  En god matpakke starter med planlegging. Når du har matvarene i hus og en ide om hva matpakken skal inneholde, sparer du masse tid på morgenen. Smører du matpakke til barna, så ta de med på planleggingen slik at dere sammen kan lage en matpakke som faktisk blir spist.
 1. Velg grovt
  Brødskiver er mer enn bra nok i matpakken. Grovt brød inneholder mer fiber og næringsstoffer enn fint brød og bidrar til jevnt blodsukker. For å variere de grove brødskivene kan både vafler og pannekaker lages grove, i tillegg til at polarbrød, rundstykker, baguetter og wraps også finnes i grove varianter. Vær obs på at noen «matpakkebrød» i butikken kun er halvgrove. Prøv våre fullkornsvafler eller våre grove pannekaker.
 1. Matpakke med matglede
  Noen bryr seg ikke om de får den samme matpakken hver dag, mens andre fort går lei av den samme maten. Uansett er det fint med variasjon i forskjellige smaker og gi kroppen ulike næringsstoffer. Vi spiser også med øynene. En tomatskive og noen agurkstenger er alt som skal til for å gi matpakken et mer fristende utseende. Vann eller melk passer best som drikke til maten.
 1. Små, enkle grep
  Ikke legg lista for høyt og ikke la bilder av matpakkekunst fjerne motivasjonen. Grove brødskiver med pålegg som ost, skinke, fiskepålegg eller egg, noen appelsinbåter og gulrotstaver er mer enn bra nok. Tenk at den lille ekstra innsatsen du legger i matpakken kan ha mye å si for alt fra konsentrasjon til humør og trivsel gjennom dagen.
 1. En neve frukt og grønt hver dag
  Ha en neve frukt eller bær og en neve grønnsaker i matpakken hver dag. I tillegg til å sette farge på matpakken, bidrar frukt og grønnsaker med et bredt spekter av næringsstoffer kroppen trenger. Kutt gjerne opp slik at det blir lettere å spise.

Med ønske om en sunn høst!

hilsen Camilla Andersen
Ernæringsfysiolog