Forstår du egentlig maten?

Noen av de jeg møter på kurs tror det bare handler om kaloritelling og veiing av maten. Eller de håper i alle fall det. Da er liksom saken gjort, og kiloene vil forsvinne. De “glemmer” liksom at for å kunne lykkes med en varig livsstilsendring er det også viktig å forstå maten. Det gjør en bedre rustet til å ta de smarte valgene.

Dette er spesielt viktig når vi blir bombardert med alt mulig gjennom media. At vi blir slanke av tyggis og kaffe, og det ene og det andre. Det er nesten ubegrenset hva slags strategier man kan finne ift vektreduksjon. Men for de aller fleste er dette sjelden en suksessoppskrift.

For at man skal oppnå en varig endring må man ha motivasjon, og man må klare å leve med valgene man tar. Og hvordan får man så til dette: Jo gjennom kunnskap.

Jeg leste for en stund siden en artikkel som het «Slik kan vi forstå maten», skrevet av en universitetslektor i mat og helse., som jeg synes hadde en fin vinkling og mange gode råd. Gjengir noen av dem her.

Hvordan øke matkunnskapen?

La meg nevne noen tips som kan bidra til å gi økt matkunnskap:

  • Å velge mat med lav energitetthet, altså mat som inneholder lite kalorier per gram, som frukt, grønnsaker. De inneholder mye vann – som er uten kalorier, samt lite fett. Et eksempel: Du får i deg like mange kalorier om du spiser en liten neve med peanøtter, som har høy energitetthet, eller om du spiser to tallerkener fulle av grønnsaker. Hva velger du?
  • Å velge mat som gir en god metthetsfølelse. Da slipper du å gå rundt og være småsulten, og sannsynligheten for at du faller for usunne fristelser er mindre. Kan du nevne noen matvarer som er sunne som samtidig gir høy grad av metthetsfølelse? Tenk litt på det, jeg gir noen tips lenger ned.
  • Være klar over at matvarer påvirker vår opplevelse av sult og metthet gjennom et komplekst samspill mellom hjerne, fordøyelseskanal, blod osv. Tenk på den uslåelige kombinasjonen av salt, søtt og fett, som flere matprodusenter bruker. Når mange forskjellige smaksløker trigges samtidig vil hjernens belønningssenter respondere sterkere, og du vil hige etter mer. Med andre ord, noen typer mat er laget for å trigge lysten på mer fremfor å mette. Er du klar over dette? Tenk på dette neste gang du spiser Smash, Snickers eller en kjeks med nøtter og sjokolade. Klarer du virkelig å stoppe i tide? Med kunnskap om dette er det kanskje lettere å unngå slik mat – eller i alle fall begrense det til av og til.
  • Ta kloke valg: Hvis du er litt småsulten i 14-tiden er det f.eks veldig lett å ty til et glass eplenektar, men denne går gjennom magesekken veldig fort og gir dermed liten metthetsfølelse. Spis heller samme energimengde, bare i form av grønnsaker, som er fiberrike og som oppholder seg i magesekken litt lenger. Proteinrik mat har samme effekt.
  • Tenk på matens struktur. Velger du loff og pølser eller grovt brød og rent kjøtt? Sistnevnt metter i mye større grad. Gi magen din mer å jobbe med, og velg kompliserte strukturer!

Svar på spørsmålet over om sunn mat som gir høy metthetsfølelse: Kikerter, fisk, vanlige erter, avokado, tunfisk, egg, fullkornris og cottage cheese er eksempler på sunn mat som holder deg mett lenge.

Begynn med ett av disse tipsene av gangen, og når du er klar – gå over til neste. Når disse tipsene etter hvert går på autopilot er det ikke sikkert du trenger å veie maten eller telle kalorier. Win win!

Powered by Labrador CMS