Noen ganger er det lett å sitte med hånda i godteskåla uten å tenke over hvorfor. Forsyne seg litt ekstra av en kake, eller ta en porsjon til uten at du egentlig er sulten. Kjenner du deg igjen? Er du tilstede når du spiser?

Kanskje spiser du i farta, uten en gang å huske at du spiste noe, hvorfor, eller hvordan det smakte. Du må bare ha noe. Dette snakker vi ofte om på kursene jeg holder, og vi diskuterer også hvilke mentale mekanismer det er som får oss som har problemer med å holde vekta til å spise for mye, og spise feil – og det til tross for at vi vet akkurat hva som er bra for oss.

Mindful eating

Mindful eating er en metode der målet er å være til stede mentalt når du spiser. Du spiser med intensjon og oppmerksomhet. Du kjenner etter om du er sulten, og hvor sulten, når du er mett, og hvor mett. Målet er å kjenne at du spiser for at kroppen din skal ha nytte av det helsemessig, og spise for å kjenne etter hvordan maten virker på kroppen, slik at du både lettere nyter maten, og kjenner etter om, og når du er mett.

Mindful eating har sitt utspring i Buddhismen, og lærer oss hvordan vi kan få et nærmere og sunnere forhold til mat, i tillegg til å nyte den – hver eneste munnfull.

COLOURBOX9851289_mindful food

MINDFUL EATING: Lærer seg om hvordan man kan få et nærmere og sunnere forhold til mat.

Når du lærer deg mindful eating, vil du lettere kunne gjenkjenne følelsene dine rundt mat. For eksempel de gangene du spiser for å mestre følelsene dine. Hva gjør du? Hva er det som trigger behovet ditt for å spise noe når du ikke er sulten? Og hvordan kan du kjenne igjen disse følelsene og mestre dem uten mat? Det blir også lettere for deg å gi kroppen den maten du trenger for å føle deg vel. Dermed velger du riktig mat for at kroppen skal fungere optimalt.

Når du trener på slik bevisst spising, skaper du et rom mellom det som trigger deg og handlingene dine. Og dette rommet gir deg muligheten til å stoppe opp og spørre deg selv: Er jeg sulten nå? Hvorfor spiser jeg? Og dermed også gjøre det lettere ta de rette valgene.

Slik lærer du deg å mestre følelsene dine i forhold til mat, og velge hvordan du vil reagere på disse følelsene. Noe som kan hjelpe deg til å bryte et dårlig spisemønster og usunne vaner, og åpne opp for nye måter å takle følelser på. Resultatet er at du bedre legger merke til de fysiske signalene kroppen gir når den er sulten, heller enn de mentale, som ofte trigger deg til å velge feil mat.

COLOURBOX17986603_mindful eating_1000x650

Er du egentlig sulten?

Syns du dette virker fjernt, eller er det litt spennende? Jeg kjenner selv at det gir meg en annen motivasjon til å ta sunne valg. Valg jeg tar fordi det er bra for meg, ikke fordi jeg har dårlig samvittighet, eller fordi jeg må telle kalorier. Jeg ønsker rett og slett å gi kroppen det den trenger, og over tid vil jeg kjenne resultatet.

Som en kursdeltaker sa til meg etter