Er du et vanedyr?

Har du tenkt over det noen gang? Hvis du syns det er vanskelig å endre en vane. Hva fikk deg til å innføre den vanen du vil bli kvitt i første omgang?Hvorfor og hvordan ble det en vane for deg? Var det noe du «alltid» har gjort som du bare fortsatte med? Noe som endret seg sakte men sikkert? Eller var det noe som trigget endringen?

Og om du har en god vane du er fornøyd med. Hva gjorde at det ble en god vane for deg? Og hva gjør at du klarer å holde på den?

Om du ønsker å endre livsstil. Komme i gang med trening, eller få et sunnere kosthold, må du bygge noen gode vaner for å lykkes. Og for å bygge nye vaner trenger du repetisjon over tid. Det har tatt tid og repetisjon å bygge uvaner. Det samme gjelder for vaner. Du må rett og slett øve på den nye, gode vanen for at den skal ta over for noe annet. I begynnelsen krever det viljestyrke, for det kan godt hende du trivdes med uvanen du hadde. Det er bare fornuften som sier at du bør endre den. Men etter hvert blir det forhåpentligvis noe du bare gjør fordi det funker for deg. Det blir en vane – en god vane du kan leve med.

Når jeg får nye deltakere på kurs, er det mange som syns det er en utfordring å endre vaner. Både når det gjelder kosthold og aktivitet. Med Roede-metoden får du flere verktøy for å hjelpe deg til å endre vaner. Et av dem er et registreringsverktøy på nettet. Når du går inn der og registrerer HVA du spiser, HVOR MYE du spiser og NÅR du spiser, blir du bevisst vanene dine. En utfordring for mange er det viktige mellommåltidet. Tro det eller ei, men mange av de som sliter med vekten gjør det fordi de ikke spiser ofte nok. Les om det viktige mellommåltidet her:

Det samme gjelder fysisk aktivitet. Er du vant med å legge deg på sofaen etter jobb, kan det være vanvittig tungt å velge å ta på seg treningstøyet eller turskoene i stedet for når en ikke er vant til det.

Fra uvant til – jeg vant!

Som kursleder merker jeg det godt på kursdeltakere som finner denne nøkkelen til gode vaner. De blir så målrettet, og de blir så utrolig fornøyde når de merker forskjellen og ser at de nye vanene fungerer. For de får faktisk vaner de kan leve med. Sjansen for at de fortsetter med den nye livsstilen blir da også tilsvarende mye større.

I begynnelsen er det uvant, og mange opplever det som utfordrende å få tid til å registrere. Eller velge å bruke tid til å registrere. Det er før det blir en vane. Underveis får du poeng for både kosthold og trening. Det motiverer, og hjelper å omsette kunnskap til handling. Når du scorer lavt, ønsker du å endre noe for å score mer. Etterhvert innfører du gode vaner som i begynnelsen kanskje er motivert av poengene du får,  av tilbakemeldingene fra kursleder, eller av nåla på vekta som peker nedover. Du gjør noe riktig. Og så – så skjer det noe mer. Du merker at det også gjør noe med deg.  Det føles godt både på kropp og i sjela.

Her er noen flere gode råd du kan ta med på veien når du skal bygge en ny vane. Og du, kanskje skal du begynne i dag?:

  1. Begynn med en om gangen. Ikke ta alt på en gang. Det kan bli litt overveldende. Om du skal begynne å bevege deg mer. Begynn med 30 minutter om dagen. Og finn ut hva som fungerer best for deg om du skal bevege deg 30 minutter om dagen. Og så må du bevege deg 30 minutter om dagen, hver eneste dag, uten unntak, helt til det blir en del av hverdagen din og like naturlig som å pusse tennene.
  2. Lag en plan. Om du ønsker å gå ned i vekt. Hva trenger du å gjøre for å gå ned i vekt? Det holder ikke å ønske å gå ned i vekt. Da begynner du sannsynligvis hver mandag, og slutter hver fredag. Jeg liker uttrykket: «Et mål uten en plan er kun et ønske». Så dess mer konkret planen din er, jo større er sjansen for å innføre en god vane og lykkes.
  3. Det sies at det tar tre uker å innføre en nye vane. Velg en startdato, og marker hver dag du klarte å gjennomføre. Ikke gi deg selv om det er en dag du ikke får markert. Fortsett helt til du har markert 21 dager.
  4. Sett deg et delmål, og gi deg selv en belønning etter at du har nådd delmålet. Det kan for eksempel være en endring du klarer å gjennomføre syv dager på rad.
  5. Hvis det skjærer seg underveis. Ikke gi opp. Fortsett til du har nådd målet ditt. Og da er du klar for å innføre en ny god vane.

Sakte men sikkert blir dine små, gode vaner til endring til en sunn livsstil du kan leve med.

Kjenner du at det frister? Hva har DU tenkt å begynne med?

Ha en fin dag!

Ellen-Beate

Powered by Labrador CMS