Er det sunt å være «veggis»?

Dersom du av ulike grunner velger å (eller må) kutte ut enkelte matvarer er det viktig at du setter deg inn i hvilke næringsstoffer disse matvarene inneholder og hvordan du på best mulig måte kan erstatte dem med andre matvarer.

Om et kosthold er sunt eller ikke, avhenger av hvilke matvarer du velger, hvordan disse kombineres og hvor mye du spiser av dem. Uavhengig av hvilket kosthold du har, er det en fordel å kunne litt om ernæring og vite hvordan du på en god måte kan sette sammen et balansert og variert kosthold og sikre deg nok av de viktige næringsstoffene.

Har du et vegetarisk kosthold uten animalske produkter bør du være bevisst på hva du spiser slik at kroppen får alle de vitaminene og mineralene som den trenger. Et godt sammensatt vegetarkosthold er ernæringsmessig fullverdig, og forbundet med flere positive helseeffekter. Det er et kosthold som inneholder korn og kornprodukter, belgvekster, grønnsaker, frukt, bær, nøtter, frø og planteoljer. Dette er i grunn matvarer alle bør inkludere i kostholdet sitt. I tillegg til å være et kosthold rikt på grønnsaker, er det også et kosthold som er bra for miljøet. Helsedirektoratet kom i februar 2015 ut med oppdaterte kostråd for veganere og vegetarianere og sier at et godt sammensatt plantebasert kosthold fint kan dekke behovet for næringsstoffer for alle grupper.

Selv om vi ikke har noen egne menyer for de som lever vegetarisk, kan mange av oppskriftene våres imidlertid passe inn i et vegetarisk kosthold, mens andre lett kan tilpasses. Som erstatning for kjøtt og fisk vil bønner og linser være gode erstatninger, samt egg, tofu og andre kjøtterstatninger. Bare husk å være oppmerksom på at kaloriinnholdet blir noe lunde det samme når du bytter matvarene. Følger du dagens middagstips hos Grete Roede får du hver mandag tips til en vegetarisk middagsrett. Bli med på vår «kjøttfri mandag»!

Det er vanlig å dele vegetarkosten inn i tre hovedtyper, alt etter hvilke matvarer som inngår

Vegankost er et kosthold som består utelukkende av plantebasert matvarer. I dette kostholdet utelukkes alle animalske produkter som kjøtt, fisk, egg og meieriprodukter. Denne formen for vegetarkost er den formen som utelukker flest produkter, og det er dermed viktig å være bevisst på hva som blir spist, slik at tilstrekkelig inntak av alle næringsstoff sikres. Næringsstoffer det kan være vanskelig å få dekket med vegankost er vitamin B12, D-vitamin og jod. Det er også viktig å være oppmerksom på inntaket av kalsium, jern og sink.

Lakto-vegetarkost inneholder i tillegg til planteprodukter også melk og melkeprodukter.

Lakto-ovo-vegetarkost inneholder også egg i tillegg til melk og melkeprodukter.
Spiser du en balansert og variert lakto- og lakto-ovo-vegetarkost vil det gi deg alle næringsstoffene du trenger, så nær som vitamin D. D-vitamin kan du ta som tilskudd, og dette anbefaler vi uansett hvilket kosthold du har.

Selv om du ikke er vegetarianer vil du fortsatt ha godt av å spise mer plantebasert. På Roede-kjøkkenet kan du finne flere gode oppskrifter på vegetarretter. En av mine favoritter er falafel i pita – her får du i deg både mye proteiner, kostfiber og grønnsaker!

Våg å prøve noen vegetarretter – det har både du og miljøet godt av!

Powered by Labrador CMS