Jeg blir ofte stilt spørsmålet om økologisk mat er bedre og sunnere enn “vanlig” mat, spesielt med tanke på frukt og grønnsaker. Mitt umiddelbare svar er at det viktigste er å få i seg fem om dagen, helt uavhengig om det er økologisk eller ikke.

Men hva er egentlig sannheten?

Hva vet vi så om helseeffekten av økologisk mat?

En ting vi vet, er at salget av økologisk mat har økt de senere årene. De fleste tror det er best for helsa, men de fleste velger det faktisk av helt andre årsaker, som dyrevelferd og bærekraft. Og her er det nok i mange tilfeller, soleklare forskjeller mellom økologisk og konvensjonelt dyrket mat. Ernæringsmessig derimot, så er det noen forskjeller, men det er usikkert hvilken helseeffekt dette gir.

Roede-kostholdet er bra for helsa, og er bærekraftig!

Dette fortalte førsteamanuensis Siv Kjølsrud Bøhn ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på deres konferanse om ernæring og bærekraft.

Hun kunne fortelle at det er noe mer C-vitamin og antioksidanter og mindre nitrat i økologisk dyrket mat. I tillegg har de en bedre fettsyresammensetning, de inneholder mindre sprøytevernsmidler og har lavere forekomst av antibiotikaresistente bakterier.

Les også: Syns du fett er komplisert?

OK, så selv om økologisk mat har litt høyere nivåer av noen gunstige stoffer og lavere nivåer av enkelte ugunstige stoffer, hvilke helseeffekter har dette?

Det aller viktigste er å få i seg fem om dagen, uavhengig om det er økologisk eller konvensjonelt dyket mat.

Dyreforsøk

I dyreforsøk kommer det fram at dette kan ha en effekt på immunforsvar og hormonbalanse. Men så er det store spørsmålet om dette er relevant for oss mennesker? Et fåtalls studier viser en redusert risiko for noen krefttyper ved inntak av økologisk mat. Enkelte andre studier viserl redusert risiko for å utvikle fedme og metabolsksyndrom, men her må det definitivt mer forskning til.

Les også: Maten som styrker immunforsvaret!

Men ikke all forskning peker i denne retningen. For en dansk studie viser at det ikke er noe forskjell på innholdet av mineraler og antioksidanter mellom økologisk og konvensjonelt dyrkede grønnsaker som gulrøtter, poteter og løk.

Kjølsrud Bøhns konklu