Hva er ferie og fritid for deg? Tid til familie, til venner, til å reise, til å nyte? Slappe av? Ligge på en solseng, paraply i drinken. Sannsynligvis noe av dette, og kanskje mye mer. For hvem elsker ikke å ha fritid? Tid til å gjøre akkurat det en ønsker? Og tenk da, 8 timer om dagen har vi den fritiden vi normalt ikke har. Noen mer også, noen litt mindre, men likevel. Det er mange timer, det. 8 timer til å gjøre det du vil.

Tid til en fjelltur

Tid til en fjelltur, kanskje?

Når jeg da begynner å snakke om tid til å være sunn, er det noen som blir stressa. Skal vi gå rundt og tenke på det i ferien også, nå? Sunnhetstyranniet kaller noen det. Vi kan liksom aldri slappe av uten dårlig samvittighet for ikke å være sunn nok, spise riktig, trene mer, bevege oss.

Men hvorfor har sunnhet blitt et negativt ladet ord? Når ble det stressende å tenke helse?

Hvordan kan deilige, friske grønnsaker og fersk fisk, frukt og bær, nøtter og korn bli noe vi ikke forbinder med god mat? Hvorfor tror vi ikke nok på at bevegelse og aktivitet faktisk er gøy? Og hvorfor skal ferie bety at vi skal slutte å tenke hva som er godt for kroppen vår? Fordi vi da ikke kan nyte? Ikke kan slappe av?

Jeg lagde sunn mat i et TV-program en gang, og da programlederen smakte en av rettene brøt hun overraskende ut: «Men dette smaker jo godt, dette smaker ikke sunt».

Hun sa det med et glimt i øyet, men jeg tror det ligger noe i det. Når vi tenker helse og sunnhet svitsjer vi tankene over på begrensninger, på alt vi ikke kan eller vil og ikke får lov til. Isen vi ikke kan spise, vinen vi ikke kan drikke, kaloriene vi må huske å telle, skrittelleren vi må huske å lade. Og så blir vi stressa, og stiller oss bak de som mener vi må slutte med sunnhetstyranniet. Fordi det handler om alt som ikke er bra, alt som er farlig, alt vi ikke får lov til, begrensninger, stress, fymat og neimat, pust og pes. Og det ønsker vi oss jo ikke i det hele tatt. Slik blir helse en klam, kald hånd som kveler oss, og tar fra oss friheten. Spesielt den friheten vi ønsker av ferien vår.

Hva med å heller tenke muligheter?

Den friheten og ikke minst tiden ferie gir meg til akkurat det, er utrolig deilig. Tenk da. 8 timer hver dag, har jeg. Ingen skal kjøres eller kjøre til noe som helst. Ingen møter, ingen forpliktelser, færre e-poster, mindre telefoner. Skal ikke rekke noe som helst.

Endelig får jeg prøvd ut alle disse fantastiske, deilige og fristende sunne oppskriftene som jeg ofte ikke har tid til i hverdagen. Inspo blir mer enn et uttrykk på Instagram. Matbilder med bugnende ferske og fristende råvarer på Pinterest blir mer enn noe jeg bare deler på nettet. Jeg får endelig nyte alle de fristende råvarene i sesong. Jeg får tid til flere kjøttfrie dager, jeg blir bedre til å diske opp med fristende veggismat. Det bugner av frukt og grønt og bær og alskens godsaker. Eksperimentere, servere, nyte. Dele.