Er du blant dem som av og til stiller deg spørsmålet om du drikker for mye – eller for ofte? Da er du ikke alene! Mange opplever at det til tider kan bli mye kos, og da melder gjerne spørsmålet seg om hva som er for mye. En grei ting å huske på, er at det er den totale mengden alkohol som betyr noe. Og så er det dessverre sånn at alkohol ikke har noen helsefordeler – uansett hvordan vi vrir og vender på det.

Derfor kan du med fordel prøve deg på en periode uten alkohol, for å kjenne hvordan det føles på kroppen. «Hvit måned» er et begrep mange kjenner – hvor du går en hel måned uten å drikke alkohol.

Dette er noe vi i Roede har lang erfaring med – og som vi vet at har noe for seg. Det kan hjelpe deg med å få et mer bevisst forhold til alkoholforbruket ditt, vanene dine og hvordan du ønsker å drikke fremover. Sjansen er stor for at du kommer til å merke flere av helsefordelene – og at disse kommer til å friste deg til å gjøre noen varige endringer knyttet til alkoholvanene dine.

Les også: Den sunne forbrenningen starter først når alkoholen er forbrent.

10 helsefordeler ved å kutte alkohol

Undersøkelser viser at det å droppe alkohol kan gjøre underverker for helsa. Både søvn, konsentrasjon og prestasjonene på jobb blir bedre – for ikke å snakke om lavere blodtrykk, et styrket immunforsvar og en sunnere livsstil generelt.

En studie gjort ved University of Sussex viser at 71 % av deltakerne som testet en «hvit måned» sov bedre, 67 % hadde mer energi, 58 % gikk ned i vekt og 54 % fikk bedre hud.

Så her er det altså ikke bare snakk om småtteri!

10 gode grunner til hvorfor du bør vurdere å droppe alkoholen helt for en periode

Kanskje opplever du så mange fordeler at du ender opp som avholds!

1. Lavere blodtrykk

Høyt alkoholinntak er én av flere medvirkende årsaker til høyt blodtrykk. Svært mange forskningsstudier peker på denne sammenhengen. Da kan det hjelpe å kutte ned alkoholforbruket.

Mann som sover i seng

Kutter du ned på alkoholen eller slutter totalt, kan du blant annet få mer energi og overskudd.

2. Bedre søvn

Du har kanskje hørt at et glass vin kan hjelpe på søvnen, men faktum er at søvnkvaliteten blir dårligere. Selv om du kanskje føler deg mer avslappet, får du mindre av den dype søvnen og mer REM-fase. Denne fasen er mindre avslappende og bidrar til at du føler trøtthet dagen etter. Søvnmønsteret og søvnkvaliteten blir bedre om du dropper alkoholen.

3. Finere hud

Visste du at Jennifer Lopez ikke drikker alkohol fordi det er dårlig for huden? Alkohol forårsaker nemlig dehydrering, som igjen kan føre til tørr, gusten og grå hud. Det får deg til å se eldre og mer sliten ut. Tørr vinterhud er en klassisk plage i Norge, og dessverre blir det ikke bedre om du plager huden din med alkohol i tillegg.

Smilende dame

Det er et kjent faktum at alkohol har en uttørkende effekt på kroppen, og derfor blir også huden dehydrert etter du har drukket alkohol. Foto: Colourbox

4. Mindre migrene

Å redusere alkoholinntaket kan også hjelpe deg om du sliter med vondt i hodet. Hos noen kan alkohol nemlig trigge migrene. Derfor kan det være lurt å føre en dagbok over hva du spiser og drikker. Kanskje kan alkoholen forklare hodepinen.

5. Sunnere lever

På lang sikt kan store mengder med regelmessig alkoholinntak gi høyere risiko for fett- og skrumplever. Reduserer du på alkoholinntaket eller slutter helt å drikke, får leveren din en enklere hverdag.

6. Lavere risiko for kreft

Forskere har funnet at alkohol kan linkes til syv typer kreft, blant annet brystkreft og tarmkreft. Ved ikke å drikke, eller ved å ha et lavt inntak, reduseres risikoen for disse krefttypene.

7. Booster immunforsvaret ditt

Å drikke jevnlig kan svekke immunforsvaret ditt og påvirke kroppens evne til å bekjempe infeksjoner. I tillegg er kroppen mer utsatt for sykdom etter en kveld med mye alkohol – i opptil 24 timer etter siste slurk.

8. Et sunnere hjerte

Drikker du mye over tid, øker risikoen for hjertesykdommer. Alkohol øker blodtrykket, som er en risikofaktor for hjerteinfarkt og hjerneslag. Hjertemuskelen svekkes også, noe som gjør at blodet ikke pumpes like effektivt.

Kvinne som trener i skogen

9. Mye bedre treningseffekt

Selv om alkoholen er ute av kroppen, vil både balansen, koordinasjonen, hvilepulsen og reaksjons- og konsentrasjonsevnen være svekket en god stund etterpå. Dette går utover treningseffekten og treningen blir mer risikabel og oppleves mer krevende.


Les også
: Dette må du vite om alkoholi og trening!


10. Færre kalorier

Det er ingen hemmelighet at alkohol inneholder en del kalorier, og i tillegg spiser man gjerne mer usunn mat når man har litt innabords. Dropper du alkoholen er det enklere å opprettholde en sunn livsstil og gi kroppen din mer av det den har godt av.

Kom i gang med en sunnere livsstil

Alle disse helsefordelene er grunn nok i seg selv til å kutte alkohol. Trenger du enda litt mer inspirasjon, finnes det utallige kjendiser som har vinket farvel til alkoholen. Kim Kardashian for eksempel, som ikke drikker fordi hun ikke har tid til å være bakfull, og skuespiller Kim Cattrall holder seg unna alkohol på grunn av hodepine. Eminem, Chris Martin, Eva Mendes, Bradley Cooper og David Beckham er også blant stjernene som ikke drikker alkohol.

Nå er det jo ikke nødvendigvis sånn at det trenger å være alt eller ingenting. Om du synes det virker vanskelig å skulle kutte alkoholen helt, kan du gjerne starte med å redusere forbruket litt. Alt er bedre enn ingenting, og dessuten kan en liten endring være starten på veien mot en sunnere livsstil.

Dette er et mantra for oss i Roede, som er over snittet opptatt av hvordan man kan mestre kunststykket å legge til seg vaner som varer. Vi har lang erfaring med å hjelpe folk som ønsker å legge om livet sitt, og vet hvilke verktøy du trenger for å få det til.

Nye vaner som varer

Vi arrangerer digitale kurs via roede.com, hvor du får personlig tilpasset oppfølging. Laster du ned Roede-appen, får du i tillegg daglig kostholdsscore, måltidstips og gode oppskrifter. Du får oppfølging fra kursleder som ser hva du spiser og drikker, og hvor mye du beveger deg, og som på bakgrunn av dette gir deg personlig rådgivning. I tillegg kan du delta på webinarer mandager kl. 20:30, hvor du får inspirerende foredrag og kan stille spørsmål. Vi har også live-trening torsdager kl. 18:00 – hvor du kan trene hjemme i din egen stue!

ROEDE-KURS GIR RESULTATER! Uavhengig av hva dine mål er, får vi deg dit du vil. Det vanskeligste er å komme i gang, resten hjelper vi deg med.

Finn kurs nær deg