Det er kanskje ingen bombe at trening og alkohol ikke er den beste kombinasjonen. Men hva er forklaringen? Hvilke faktorer spiller inn på prestasjon og utholdenhet etter vi har drukket alkohol?

Alkohol hemmer annen forbrenning

Når vi er fysisk aktive vil kroppen primært velge karbohydrat i form av blodsukker som brensel, det er nemlig den beste kilden til rask energi for muskulaturen. Foruten om det sukkeret som er tilgjengelig i blodet (blodsukkeret), har kroppen tilgang på glykogen, også kalt glukoselagre. Når vi drikker alkohol vil det påvirke omsetningen av glukose i kroppen, slik at tilgangen på glukose går ned og din evne til å prestere på trening likeså.

Les også: Den sunne forbrenningen starter først når alkoholen er forbrent

DAGEN DERPÅ: Dagen etter et stort alkoholinntak kan prestasjonsevnen være betydelig redusert selv om man ikke lenger har alkohol i blodet.

Visste du at kroppen din prioriterer forbrenning av alkohol? Mens kroppen din jobber på spreng for å kvitte seg med alkoholen, setter den nedbrytingen av karbohydrater og fett på vent.

Nedsatt prestasjon på trening

Alkohol påvirker en rekke funksjoner i kroppen, både der og da, men også når den jobber for å bryte ned og kvitte seg med alkoholen:

  • Ødelegger restitusjon
  • Svekker motorikk og bevegelse
  • Øker varmetap
  • Forandrer væskebalansen
  • Gir forhøyet risiko for skader/uhell
  • Vektøkning
  • Nedsatt energi og overskudd

Kilde: Fakta fra Av- og -til  

Ødelegger restitusjon

Søvnkvaliteten blir redusert når alkohol inntas og du er på en nedadgående promille. Nedbrytningen av alkoholen forhindrer den normale karbohydratmetabolismen som normalt ville fylt opp glykogenlagrene igjen. Når musklene ikke har tilgjengelig glykogen, vil de bruke lengre tid på å fylle opp og reparere skadene som skjer i muskulaturen under en treningsøkt.

Dagen derpå er gjerne preget av dårlig matlyst – eller lyst på usunn mat, som gjør at vi heller ikke da gir kroppen de næringsstoffene den trenger for å restituere seg. Noe som igjen betyr dårlig effekt av en treningsøkt.

Kjenner du deg ekstra trøtt etter noen glass vin? Det er veldig normalt!

Svekker motorikk og bevegelse

Alkohol har en negativ effekt på motorikken, balansen og reaksjonsevnen. Ved inntak av alkohol vil kroppen oppleve å bli sløv og bomme på bevegelser som i utgangspunktet burde være enkle. Dette skyldes en nedsatt aktivitet i det sentrale nervesystemet samt litt langsommere kommunikasjonen i hjernen. Dette kan henge i også etter at alkoholen er ute av blodet, og påvirke din prestasjon på trening.

Økt varmetap

Alkohol gjør at blodårene utvides og vi kan tape mer varme fra huden enn normalt. Dette gjør at vi er ekstra sårbare for kaldt vær etter inntak av store mengder alkohol. Ved trening i lav temperatur kan vi derfor få et betydelig tap i kroppstemperatur, som kan ha store konsekvenser for prestasjon og gjennomføringsevne.

Vær derfor ekstra forsiktig med alkoholinntak i tilknytning til fjellturer eller skisport i kaldt vær.

Forbered deg på en lavere kroppstemperatur dersom du skal på tur og inntar alkohol.

Forandrer væskebalanse

Alkohol øker frigjøringen av et hormon som endrer kroppens urinproduksjon. Dette fører til overproduksjon, og tapper kroppen raskere for væske. Dette er årsaken til at det anbefales å drikke minst et glass vann per enhet alkohol for å motvirke denne effekten.

Dersom kroppen ikke er i væskebalanse, altså har for lite væske i kroppen, kan den bli dehydrert. Dersom væsketapet er av betydelig grad, vil kroppens evne til å prestere og konsentrere seg gå ned.

Les også: Vann den beste tørstedrikken

Er ikke formen helt på topp etter en kveld på byen?

Energi og overskudd

Samlet vil en rekke av disse faktorene påvirke hvordan vi har det dagen etter inntak av alkohol. Men mengden alkohol du inntar har selvfølgelig alt å si for hvordan den neste dagen blir, også kanskje tidspunktet for når du avslutter. Husker du på å også drikke vann, kan treningsøkten neste dag bli en super økt og en god opplevelse.

En god treningsøkt starter med en god natt søvn, bra påfyll av god mat og ikke så mye alkohol.

Fornøyd med livsstilen din?

Ønsker du å få en bedre livsstil og bygge nye vaner som varer? Gå til Roede.com og meld deg på kurs nå.

Roede har utviklet skreddersydde produkter og løsninger. Prøv oss i fire uker! I løpet av disse ukene kommer du til å gå ned i vekt, men det er ikke det viktigste! Det viktigste er at du kommer til å få smaken på det gode liv. Du kommer til å hilse på en bedre utgave av deg selv, en som har overskudd og energi.

For å oppnå varig endring og nye vaner som varer, blir de aller fleste lengre hos oss. Derfor har vi et fleksibelt medlemssystem med bindingstid på kun 4 møter. Som medlem får du ukentlig oppfølging av en sertifisert kursleder, og du kan velge mellom digitale kursmøter, en kombinasjon av digitale og fysiske møter eller vårt største produkt som er fysiske gruppemøter.

Du får kursoppfølging og tilgang til Roede-appen, som gir deg en daglig kostholdsscore, måltidstips og gode oppskrifter. I appen får du oppfølging fra en kursleder, som ser hva du spiser og drikker, samt hvor mye du beveger deg, og som på bakgrunn av dette vil coache deg. I tillegg kan du delta på webinarer mandager kl. 20.30, hvor du får inspirerende foredrag og kan stille spørsmål. Vi har også live-trening torsdager kl. 18:00 – hvor du kan trene hjemme i din egen stue!

Roede-kurs hjelper deg å holde på de sunne vanene!

Uavhengig av hva dine mål er, får vi deg dit du vil. Det vanskeligste er å komme i gang, resten hjelper vi deg med.

Finn kurs nær deg