Dette er jo krise

Jeg må si jeg blir direkte lei meg når jeg leser at ti millioner personer døde av feilernæring i fjor, som det sto skrevet på NRK.no den 16. september.

Og denne feilernæringen er ikke mangel på mat, som kanskje mange tror. Nope, det er at vi spiser oss i hjel. Noe så dumt… og unødvendig! Vi spiser oss rett og slett syke. Vi spiser på oss overvekt, fedme, hjerte- og karsykdom, diabetes osv. Før røykte vi oss syke og til døde, mens nå spiser vi oss altså syke og til døde.

Det er så ille nå at sammen med krig og vold, er usunn mat de vanligste dødsårsakene i verden.

Kan man gjøre noe med det

Det som er tragisk er at usunt kosthold kan man i stor grad gjøre noe med – i mye større grad enn hva man kan gjøre med både krig og vold.

For mye fett, salt og sukker har altså årsak i rundt 10 millioner dødsfall i fjor (tobakken har til sammenlikning årsak i 7 millioner dødsfall). Hvert femte dødsfall i verden skyldes derimot at vi spiser for lite grønnsaker, frukt og fisk.

I fagmiljøet kaller vi dette «the double burden of disease», eller den doble sykdomsbyrden. Altså at en del av befolkningen lider av underernæring og infeksjonssykdommer, mens den andre delen av befolkningen rammes av hjerte- og karsykdommer, overvekt og diabetes. I løpet av de siste årene har vi for første gang sett at antall overvektige overstiger antall underernærte og sultrammede.

Det som er så fortvilende er at på global basis produserer vi jo faktisk nok kalorier til alle, de bare fordeles helt feil – og noen får alt for mange, mens andre får alt for lite.

Må følges opp!

Det er jo umulig å få endret på dette i en håndvending, dessverre. Men i den nye handlingsplanen til Regjeringen er det lansert mange spennende innsatsområder. La oss håpe de blir fulgt opp! Eller, ikke bare la oss håpe det – de rett og slett følges opp!

Hva kan du gjøre i dag, i morgen, denne uken og resten av året for å redusere både din og din familie sin sannsynligheten for å få hjerte- og karsykdom, overvekt og diabetes?

Og det må satses mer på barn og unge. Selv om vi som foreldre spiller en viktig rolle, så har skolen så mange muligheter: På skolen nås alle barn fra ulike sosiokulturelle grupper, de nås samtidig, de følges over en lengre periode og det de lærer på skolen kan de ta med seg hjem. Det er i denne unge alderen at vaner dannes, som tas med inn i voksenlivet.

Og så må hver og en av oss gjøre en innsats i vårt eget hjem. I hjemmet må vi redusere inntaket av salt, sukker og mettet fett i produktene vi spiser og øke inntaket av frukt, bær, grønnsaker, grove kornvarer og fisk – og sørge for vann som tørstedrikk.

Les også: 1 av 6 nordmenn som døde i fjor spiste feil – haster å gjøre noe for barna

Husk, alle monner drar!

Powered by Labrador CMS