I dagens samfunn må vi bevisst velge å være aktive og trene, noe tidligere generasjoner fikk gratis med mye kroppsarbeid, husarbeid og aktiv transport. For veldig mange er det å sette trening inn i kalenderen, blitt nedprioritert. Vi har tidstyver i jobb/overtid, husarbeid, familie/oppfølging, sosiale medier, tv-serier og innkjøp/ærend. Listen er lang over alt vi “burde” gjort.

Men hva skal til for å få booket deg inn i din egen kalender, og ta vare på den ene kroppen du har?

BERRE GJER DA! Foto: Yngvar Andersen

Treningsavtale – et dytt i ryggen?

Det er ikke uvanlig at en treningsøkt alene fort blir “borte” i summen av alt annet som skal gjøres. Gang på gang ser vi på våre Roede-kurs at trening gjerne blir nedprioritert hos våre medlemmer. Vi oppfordrer derfor alltid om å lage en konkret treningsavtale med en venn, en kollega eller et familiemedlem for å gjøre treningen mer forpliktende og vanskeligere å snike seg unna. 

Det som funker er å bli sett. I Roede opplever vi blant våre medlemmer økt indre motivasjon og fremdrift dersom du står sammen med et “team” av engasjerende folk som blir ditt personlige støtteapperat og som heier deg frem. Ofte er det ikke så mye som skal til!

– De fleste av oss har kanskje bare behov for det lille dyttet i ryggen for å komme i gang. “Berre gjer da”, slik som Yngvar Andersen (småbarnspappa, personlige trener og NRKs treningsekspert og venn av Roede-teamet) så fint har sagt i mange år.

Roede Aktiv-kurs

Et godt valg for deg som ønsker drahjelp til økt aktivitet, er Roedes egne Aktiv-kurs. Der deler vi tidsbruken 50/50 mellom kursmøtet og aktiv-biten. Først vil kursleder veilede gruppen gjennom temamøte inludert sesongbasert informasjon, kunnskap og personlig oppfølging av hvert medlems utvikling. Deretter gjennomføres felles treningsøkter der du sammen med “heiagjengen din” utfører og lærer mer om gode treningsformer.

Les også: Dette får du på et Aktiv-kurs

ROEDES OVERBEVISNING #6: Å være sunn betyr å ha en aktiv hverdag og trene regelmessig

Yngvar er, som Roede, opptatt av at “små grep gjør en stor forskjell” og at nøkkelen til et aktivt liv ligger i økt hverdagsaktivitet. Målet er økt kunnskap om hva og hvor du kan snike inn litt trening med egen kroppsvekt og tilgjengelige hjelpemidler i hus og nærmiljø.

På et Aktiv-kurs som foregår utendørs, prøver vi å ufarliggjøre utendørsaktiviteter i trappeløp, bakker, lekeplasser, skogsstier eller på åpne gressletter. Ikke minst ønsker våre kursledere å bidra til å ha en uformell arena hvor det ikke skal være skummelt å prøve ut nye og enkle øvelser. Våre Aktiv-kursledere opplever stor glede i å se at latteren sitter løst blant påmeldte medlemmer!

Mestringsfølelsen er stor når deltakere blir bedt om å sprette og hoppe mellom lyktestolper, langs bilveier eller å bruke en basketbane til en real sirkeltrening.

 

Gruppementalitet

Fellesskapet og tilhørigheten som er i Roedes Aktiv-kursgrupper er i tillegg helt unik. Det skjer noe med mennesker når de deler opplevelser utendørs eller i et felles miljø inne. Støtteapparatet kommer automatisk ved at gruppen pusher hverandre ut av komfortsonen. Som Roede-kursledere ser vi ofte at gruppene hjelper hverandre med en støttende klapp på skuldra når viljestyrken falmer. De erfarne som har gått et eller to kurs før, viser og hjelper de nye.

Erfaringsutvekslingen som skjer blant deltakere på kurs er viktig. De fleste kjenner nok igjen “dørstokkmila” og kan lett speile egen erfaring i en fortvilet nybegynner. Det knyttes derfor ofte sterke bånd blant deltakere innad i kursgruppene våre i løpet av prosessen . “Å bli sett” utgjør en viktig brikke i Roede-metoden og er for mange helt avgjørende for å komme i mål.

Kurslederen er din viktigste støttespiller

Vår jobb som kursledere er å legge tilrette for at treningsøkten faktisk får plass i timeplanen. En Roede Aktiv-kursleder setter forpliktelsen for oppmøtet, veiledningen og opplegget for treningsøkten. Vi gjennomfører i tillegg et lite opprop hvor vi sjekker oppmøtet til alle de påmeldte, og vil da lett kunne påpeke at noen mangler.

Å bli sett eller savnet, selv når du ikke er der er, gir ekstra forpliktelse. En “tom plass” blir alltid kontaktet etter kursmøtet og treningsøkten. Dette gjør at et Roede Aktiv-kurs fungerer som en aktivitetsavtale og et opplegg som får de fleste i gang med treningen som før kjentes umulig å gjennomføre.

Trening sammen med andre

GODT SAMHOLD: Godt samhold med de andre i gruppen er viktig ifølge tilbakemeldinger fra våre medlemmer!

Det er heller ikke noen tvil om at mange opplever å mestre trening for første gang på våre Aktiv Roede-kurs. I tillegg holder de fleste aktivitetsmengden oppe grunnet et godt samhold med de andre i gruppa. Noen lager egne gågrupper som blir evige vennskap, mens noen for første gang kan identifisere seg som “Jogger” eller “Trimmer” som en del av en sunnere livsstil.

Så hva er egentlig viktigst? Et støvfritt hjem og en ferdigavkrysset sjekkliste med ukens gjøremål? Eller en sterkere kropp som følge av et godt samhold og støtteapparat i treningsavtaler med dem du har rundt deg?

Se om du kan finne et Aktiv Roede-kurs i nærheten av deg, og meld deg på!

 

Finn ditt kurs