En god og næringsrik matpakke sørger for riktig påfyll i løpet av dagen, og gjør at både voksne og barn beholder yteevnen og konsentrasjonen oppe gjennom dagen. Ved å variere pålegget får kroppen i seg mange forskjellige næringsstoffer, som sammen sørger for at alt fungerer som det skal i kroppen. Det eneste som kreves av deg, er litt planlegging.

Matpakken er en tradisjon i Norge. En typisk norsk matpakke består ofte av ferdigsmurte brødskiver med pålegg. For å gjøre brødskivene litt mer fristende har vi laget noen spennende påleggsvariasjoner som du kan prøve ut.

Hva skal du ha i matpakken?

Ved å velge variert pålegg gir du kroppen påfyll av ulike næringsstoffer

Meieriprodukter er en god kilde til kalsium og proteiner, i tillegg til fosfor, jod og B-vitaminene riboflavin og vitamin B12. Når det gjelder ost, bør du velge de magre ostene til hverdags, både faste og smørbare oster. Ikke glem cottage cheese som passer til både søte og salte kombinasjoner.

Egg er en kilde til hele tolv ulike vitaminer og mineraler. Naturens egen multivitamin, med andre ord. I tillegg er egg rikt på protein, enumettet fett og omega-3.

Hvit fisk er en god kilde til proteiner, jod og selen mens fet fisk bidrar med omega-3, vitamin A og D. Velg variert av fiskepålegg, alt fra fiskepudding, tunfisk og makrell i tomat, til peppermakrell og røkelaks.

Kjøtt er en god kilde til protein, A- og B-vitaminer, samt mineralene sink, selen og jern. Velg de magre kjøttpåleggene som kokt skinke, hamburgerrygg, roastbiff, og kalkun- og kyllingpålegg. Magre varianter av salami, servelat og leverpostei er også gode alternativer.

Frukt, bær og grønnsaker er vår beste kilde til vitamin C. I tillegg bidrar frukt, bær og grønnsaker blant annet med fiber, folat, jern, kalsium og vitamin A. Ulike frukt, bær og grønnsaker bidrar med ulike næringsstoffer. Derfor er det best å velge variert og fargerikt. Prøv jordbærskiver på cottage cheese eller granateple på blåmuggost. Oppkuttet frukt og grønt bør pakkes i en lufttett pose. Da holder de seg friske lenger.