Tirsdag etter fastelavnsøndag er duket for den internasjonale pannekakedagen. En dag som opprinnelig ble til fordi det er den siste dagen før fasten, og man ønsket å bruke opp de ferske, mektige råvarene som egg, melk og smør før 40 dager med fasting.

Bli med å feire pannekakedagen 25. februar du også!

Pannekakedagen er også kalt «fetetirsdag». Tanken var at man skulle kvitte seg med fete matvarer så de ikke skulle være til fristelse i fasteperioden. Pannekaker ble sett på som den perfekte alt-i-en retten til å få brukt opp disse ingrediensene, og derfor ble det pannekakedagen.

Pannekaker spises verden over, finnes i utallige former, og i versjoner som kan spises til alle typer måltider. Den norske pannekaken er tynn, stor og hovedsakelig laget på hvetemel, melk, egg og litt sukker og salt. Melk og egg gjør pannekakene rik på protein, kalsium og jod.

 

I Norge spises pannekaker tradisjonelt med blåbærsyltetøy, sukker og bacon, mens  for eksempel Frankrike spiser de løvtynne crêpes med ulike typer fyll avhengig av om de skal spises til frokost, middag eller dessert. De amerikanske pannekakene er tykke og mindre og laget med bakepulver. De spises til frokost og serveres tradisjonelt stablet i et tårn toppet med lønnesirup og krem, eller en klatt smør. En annen klassisk versjon «blueberry pancakes» hvor du blander inn hele blåbær i røra.

Blinis er navnet på russiske pannekaker som lages med gjær. De kan serveres med ulike toppinger, både salte og søte. Den klassiske serveringsmåten er med rømme og kaviar.

Dersom du ønsker en lettere fetetirsdag, kan du for eksempel bytte ut fint hvetemelet med andre, grove meltyper som havre, bygg og rug, redusere litt på sukkermengden og smørmengden.  Da får du variert smaken og pannekakene blir rikere på fiber, vitaminer og mineraler.

Pannekaker er også en god måte å bruke opp rester av melk som har gått ut på dato, men som lukter og smaker fint. Fyll gjerne pannekaker med rester av kjøttpålegg og grønnsaker –  her er det bare å prøve seg frem. Du kan også være litt bevisst på hvordan du steker pannekakene. Bruk gjerne en teflonpanne, da trenger du ikke så mye fett i pannen når du steker  pannekakene.

Prøv en ny vri på din favorittrett

På Roede-kjøkkenet har vi mange oppskrifter på sunne og smakfulle pannekaker til både middag og dessert:

Pannekaker til Middag:

Lapper og pannekaker til mellommåltid eller dessert:

 

Håper det smaker!

Kilde: Opplysningskontoret for Brød og korn