For et tiår tilbake hadde vi knapt nok hørt om chiafrø. I dag omtales chiafrø som supermat og har blitt en trendy ingrediens på grunn av sine egenskaper og næringsinnhold. Mange har chiafrø i kjøkkenskuffen, og det er enkelt å finne mange spennende oppskrifter med disse frøene. Chiafrø har nok definitivt kommet for å bli!

Er du en av dem som ikke har fått øynene opp for chiafrø ennå og lurer på om dette er noe for deg, da kan du lese mer her.

Chiafrø i bolle

Næringsrike chiafrø kan berike dine måltider

Hva er chiafrø?

Chiafrø er frø som stammer fra en viltvoksende plante kalt Salvia hispanica, som vokser i fjellområder i Mexico og flere steder i Sør-Amerika. Der har den blitt brukt i uminnelige tider av urbefolkningen som både energi og medisin. Frøene er bittesmå, og har forskjellige fargenyanser fra svarte, grå beige og hvite.

I dag har chiafrø inntatt det norske matfatet som en trendy og sunn ingrediens. Men hvor viktig er den egentlig i det norske kostholdet?

Grunner til hvorfor chiafrø er sunt for deg

Chiafrø er i seg selv veldig næringstett og inneholder rikelig med protein, en høy andel sunt fett og da spesielt de essensielle omega-3 fettsyrene. Chiafrø inneholder også rikelig med kostfiber med hele 34,4 g fiber per 100 gram, hvorav en stor del er vannløselige fiber. I tillegg inneholder frøene en rekke mikronæringsstoffer som folat, kalsium, magnesium og kalium.

Sammenlignet med andre frø som linfrø – har linfrø tilnærmet lik næringstetthet på flere av de samme nevnte næringsstoffene. Linfrø har til og med en høyere andel omega-3 fettsyrer enn chiafrø. Så det finnes både nøtter, frø og kjerner som har tilnærmet likt næringsinnhold som chiafrø.

Det er ingen anbefaling knyttet til inntak av chiafrø da anbefalinger stort sett er knyttet opp mot næringsstoffer. Naturlig nok vil det være noe begrenset hvor mye chiafrø man spiser i løpet av dagen.

Allikevel  kan du ved å tilsette og variere med litt chiafrø i noen måltider, bidra til å gjøre kostholdet ditt litt sunnere.

Retter som er perfekte for bruk av chiafrø

Chiafrø smaker mer eller mindre ingenting, så du vil ikke berike maten smaksmessig. Men det er flere retter som næringsberikes med chiafrø. Prøv det gjerne i müsliblandinger, grøt, smoothiebowl, på yoghurten, i brød eller i hjemmelaget crunch. Det som også er unikt med chiafrø er at det kan brukes som fortykningsmiddel. Chiafrø utvikler nemlig en fyldig gelé når de blandes med vann. Derfor kan chiafrø brukes til å lage gelé, puddinger, sauser og syltetøy.

Prøv gjerne chiapudding sammen med flere kornsorter, eller som fortykningsmiddel i hjemmelaget syltetøy.

 

Hjemmelaget bringebærsyltetøy i glasskrukker

Hjemmelaget bringebærsyltetøy med chiafrø fra kokeboken  “Eltefri bakst” av Ina-Janine Johnsen.