Arv, genetikk samt en porsjon flaks/uflaks er selvsagt en viktig brikke når det kommer til å utvikle sykdom som hjerte- og karsykdom. Dette kan vi ikke styre. Det vi derimot kan styre det er hvordan vi velger å leve. Har du en sunn livsstil med et passe sunt kosthold og jevnlig fysisk aktivitet, vil du gjøre noe av det du selv kan påvirke for å fremme en god helse! Mange har travle dager og det kan være vanskelig å prioritere aktivitet. Med små prioriteringer er det mulig å være aktiv i det daglige og vi lover overskudd.

Nå er våren på fremmarsj og det er snart ferie. Bruk påskeuken aktivt til å komme i gang med aktivitet eller fortsett de gode vanene du allerede har. Kjenn på den gode følelsen det gir deg og tenk på den neste gang det er litt trått å prioritere.

Litt aktivitet daglig i påsken gir velvære, godt humør og er godt for hjertehelsen.

Fysisk aktivitet og hjertehelse

Fysisk aktivitet har mange helsemessige effekter, deriblant å forebygge hjerte- og karsykdom. Helsemyndighetene anbefaler minimum 150 minutter moderat intensiv eller 75 minutter høy intensiv aktivitet i uken, 60 minutter daglig for barn. For å gi ytterligere helsegevinst anbefales voksne moderat aktivitet over 300 minutter eller høy intensiv aktivitet på 150 minutter hver uke. Aktiviteten kan deles opp i flere 10 minutters bolker.  Det er det viktig med en viss puls økning fordi hjertet, på lik linje med annen muskulatur, trenger belastning for å bli sterkere. Varier aktiviteten du gjør, både for å ivareta motivasjonen, men også av helsemessige årsaker.

Hvilken aktivitet er den beste for hjertet? Jo – det er den du gjør!

Hvordan kan kolesterolet påvirkes av fysisk aktivitet?

En god kolesterolsammensetning gir mindre risiko for å utvikle plakkdannelse i årene, som igjen kan føre til hjerte- og karsykdom. Det ser ut til at jevnlig aktivitet øker det gode kolesterolet, som reduserer det dårlige kolesterolet ved å frakte det ut av blodet.

Har du sjekket ditt kolesterol?

Ikke glem hverdagsaktiviteten

Ved å redusere stillesittingen gir du deg selv en helsegevinst. All bevegelse, også husarbeid, hagearbeid, lek med barn, stående ak