I dag fikk jeg spørsmål fra en journalist om hva som skal til for å gjøre boller sunnere. Og dette er tydeligvis noe vi er opptatt av, et Google-søk på «sunne boller» gir nesten 60 000 treff. Men finnes virkelig sunne boller eller er det drømmetenking?

Journalisten jeg snakket med er altså ikke den eneste som er på jakt etter sunne boller. Og kom igjen a – de fleste av oss har vel spist en eller annen form for deilig nystekt gjærbakst og tenk «herregud, hadde jeg bare kunnet spise denne hver dag!».

Dessverre er sannheten at vi ikke bør unne oss boller hver dag. MEN hvis vi lager dem litt grovere enn vanlig bolledeig, kan man nyte en bolle langt oftere. For da vil den i tillegg til kosen også tilføre nyttige næringsstoffer. I Grete Roede bytter vi for eksempel ut H-melk med skummetmelk og smør med flytende margarin. Det gjør at bollen inneholder mindre fett. I tillegg anbefaler vi å bruke havregryn og sammalt hvete i tillegg til hvetemel. Der gjør at andelen kostfiber øker og bollen metter mer, og da holder det kanskje bare å spise en bolle. Og sist men ikke minst reduserer vi sukkermengden.

bake boller grete roede

Journalisten ga seg ikke med dette, hun ville ha mer. – Trenger gode boller alltid være usunne? Hun spør helt sikkert på vegne av alle de som bidrar til at det selges over 40 millioner boller i året. Ja, det er sant! Og i de fleste tilfellene kjøper vi flere enn bare én bolle. Bare 10 prosent av bollene som selges på Statoil selges som singelboller. Svaret til journalisten og alle selverklærte bolle-elskere er at ingenting er direkte usunt så lenge man begrenser inntaket av det. Jeg vil heller ikke si at boller er direkte usunt, så lenge man, og her kommer det, ikke spiser det hver eneste dag. En sjokoladebolle hver dag vil kunne gi en vektøkning på cirka 5 kilo på et år. Og dessverre vil hvetebollen gi et relativt likt resultat.

Men det som virkelig flesker det hele til er hvis man putter noe på bollen i tillegg. Smør og geitost på en hvetebolle gjør den ekstra rik både på fett og kalorier, og det blir sikkert enda mer vanskelig å stoppe å spise. En grov hvetebolle med litt sukkerredusert syltetøy er helt klart noe du kan nyte oftere. Men spiser du en grov hvetebolle, og tenker du kan kjøre på med geitost og smør siden bollen er så sunn, går vinningen fort opp i spinningen.

Jeg ble inspirert av journalisten, så i kveld skal jeg hjem og bake boller, en aktivitet som barna selvsagt elsker! Her er oppskriften jeg bruker!

Deigen gir 25 boller, og det er ikke noe mål å spise alle disse, selv om jeg har 3 sultne barn! Boller som ikke spises kan fryses, og kan tas ut av fryseren igjen…ikke i morgen…men kanskje om en ukes tid.

_U5J5673_Karoline mindre

God klem fra Karoline hos Grete Roede