Kanskje har du oppdaget at du har et forhøyet blodsukker, men er usikker på hva du kan gjøre for å bedre dette? Dersom du vil stabilisere blodsukkeret og yte best mulig gjennom dagen, vil det å gjøre konkrete endringer i livsstilen hjelpe. Det er gjennom enkle grep mulig å oppnå en sunn kropp og en bedre helse.

Vi vil lære deg litt mer om hvordan dette henger sammen!

Blodsukker-verdier

Blodsukker er en betegnelse for mengden sukker (glukose) i blodet ditt, og kommer hovedsakelig fra karbohydratene fra mat og drikke. Glukose er livsviktig næring for cellene dine og gir energi og drivstoff. For å frakte glukosen produserer kroppen insulin for å transportere blodsukkeret dit det trengs, noe som senker nivået av glukose i blodet og stabiliserer blodsukkeret.

Normalt blodsukker ligger på mellom 4 og 7-8mmol/l (for de som ikke lider av diabetes eller er gravide).

 • Fastende blodsukker ligger som regel på 4-6mmol/l
 • Blodsukker etter mat ligger på 4-10 mmol/l

Vi kan måle egne blodsukkerverdier ved hjelp av en blodsukkermåler. Man stikker et lite hull i fingeren og måler blodet ved hjelp av en blodsukkerstrimmel i apparatet. Det kan bli feilmålinger ved manglende opplæring, dårlig hygiene eller for lite blod på strimmelen.

Måling av blodsukker kan du få gjort hos din lege eller ved hjelp av utstyr som kjøpes på apoteket.

Lavt blodsukker

Når blodsukkeret faller under et visst nivå, 3,9 mmol/l eller lavere, har du for lite sukker i blodet til at hjernen kan fungere normalt. Faglig kalles dette for hypoglykemi, og kan gi symptomer som:

 • Blekhet, svette og skjelving
 • Hodepine
 • Kvalme
 • Hjertebank
 • Konsentrasjonsvansker mm.

Har du diabetes type 1 eller type 2 reguleres dette ved korrekt dosering av insulin. For friske personer vil inntak av mat/drikke forbedre eller fjerne symptomene.

Les ogsåRoede-kosthold for deg med diabetes

Høyt blodsukker

Når blodsukkeret stiger over et visst nivå, 8-10 mmol/l eller høyere, har du for mye fritt sukker i blodet, noe som gir komplikasjoner for hjerte og nyrer. Faglig kalles dette for hyperglykemi, og kan gi symptomer som:

 • Tørste og økt vannlating
 • Tretthet og energimangel
 • Uklart syn
 • Tørr hud og slimhinner
 • Vekttap og svakhetsfølelse

Årsaken til høyt blodsukker er dårlig blodsukkerkontroll, og alle med diabetes type 1 vil få høyt blodsukker uten insulinbehandling. Men det kan også være en indikator på utviklende diabetes type 2 for dem med svakt forhøyet blodsukker.

Les også: Er det viktig å kunne forskjellen på raske og trege karbohydrater?

Maten regulerer blodsukkeret opp eller ned. Bli derfor bevisst på hvilke grep du kan gjøre for å forbedre ditt blodsukker.

Blodsukker etter mat

Normalt stiger blodsukkeret etter et måltid, men går raskt ned igjen og stabiliseres når insulinet gjør jobben sin. Utskillelsen av glukose i blodet er likevel noe ulik i forhold til hvordan type mat som spises.

Eksempelvis vil noen matvarer tas raskt opp av fordøyelsen, omgjøres til glukose og kjapt kunne omgjøres til energi. Dette er det vi gjerne beskriver når vi snakker om raske karbohydrater:

 • Sukker/honning (sukrose) er lett tilgjengelig i fin bakst, sjokolade, iskrem syltetøy eller ulike former for snacks
 • Fruktsukker (fruktose) i juice, smoothie og frukt
 • Melkesukker (laktose) som vi finner i melkeprodukter som ost, yoghurt og melk

Dersom vi vil oppnå mer stabile og langsommere blodsukkerstigninger kan det være smart å spise mat som bruker lengre tid på å fordøyes, og som gir en mer gradvis omgjøring av energigivende næringsstoffer til glukose i blodet. Da vil cellene i kroppen fremdeles få energi, men samtidig oppnå en jevnere blodsukkerstigning.

Tips for å senke blodsukkeret med mat er å velge matvarer som er:

 • Proteinrike (rent kjøttpålegg, egg, cottage cheese, linser, bønner mm.)
 • Fiberrike og inneholder langsomme karbohydrater (grønnsaker, grove melprodukter, grov pasta mm.)
 • Huske innslag av fett sammen med karbohydratrik mat for å dempe raske svingninger i blodsukker (nøtter med frukt, avocado i salaten etc.)

Hvordan senke blodsukker med mat

Noen ganger trenger vi energi raskt og kan ha nytte av å fylle på med raske karbohydrater som øker blodsukkeret fort. Spesielt i forbindelse med prestasjon innen idrett eller annen konsentrasjon og ytelse kan man se god effekt av en “oppkvikker”. Men for å holde på et stabilt og jevnt ytelsesnivå gjennom f.eks en arbeidsdag eller i hverdagen ellers, er følgende anbefalt:

 • Spis regelmessig – gjerne hver 3-4 time med godt sammensatte måltider for å motvirke slapphet og tap av konsentrasjon ved for lavt blodsukker
 • Kombiner både proteiner, karbohydrater og fett i dine måltider for å oppnå en jevnere blodsukkerstigning og økt metthet.
 • Unngå for store mengder raske karbohydrater, som vil få blodsukkeret raskt opp og raskt ned igjen. Konsekvensen kan være rask sultfølelse og tap av energi.

TEST UT VÅRE OPPSKRIFTER: Roede-kjøkkenet

Spis grove karbohydrater, og husk gjerne litt proteinrikt pålegg for å stabilisere blodsukkeret. Test ut våre proteinrundstykker!

Få en sunnere livsstil med Roede-metoden

Vi i Roede er opptatt av helse, trivsel og velvære. På våre kurs hjelper vi deg med å finne en rett balanse i eget kosthold og gir konkrete råd knyttet til hva du kan gjøre for å forbedre livskvaliteten og helsen din.

Finn den kurstypen som passer for deg!

 

Kilder: