Jeg kjenner meg kanskje ikke voksen nok til å snakke på vegne av besteforeldre og den øvre aldersgruppen i befolkningen. Men som småbarnsmamma har jeg allerede fått kjenne en smakebit av et voksende ønske om å videreføre mine barndomsminner og julegleder videre til yngre generasjoner.

Jeg vil lage pepperkakedeig fra bunnen av. Kanskje skal jeg også prøve meg på bestemors sandkaker? Eller spraye rødrutede kjøkkenvinduer ned med snøfnugg slik mamma alltid gjorde? Det mangler likevel en gjest eller to eller fire. Noen som kan hjelpe til og lære bort sammen med meg.

 

Julen har mange hyggelige tradisjoner. Men kanskje vi i år skal lage noen nye?

Julen har mange hyggelige tradisjoner. Men kanskje vi i år skal lage noen nye?

 

En hjelpende hånd

Det er som regel mange ting som skal ordnes før jul. Er det julestrid eller juleglede? Som småbarnsmamma blir jeg fort stresset over julevask, pakkeforberedelser, pynting til jul, julekalendere og ikke minst om julebaksten i det hele tatt blir ferdig i tide. Det kan virke overveldende for en nybegynner på familiejula. Det føles derfor bestandig godt med en hjelpende hånd. Eller å selv kunne gi bort litt omtanke til noen som trenger det.

Så hva da med besteforeldrene? Hvordan opplever de å ikke kunne invitere på den faste julegrøten eller som kvier seg litt for å delta på ungenes juleverksted?

Samtid som julen nærmer seg med stormskritt står vi midt oppe i en pandemi som gjør at vi må tenke nytt. Daglig smittetall for Covid-19 setter standarden for hva som blir “rett eller galt” denne julen. Og det er ikke sikkert jeg kan be om barnevakter eller invitere på gløgg som vanlig. Jeg må jo ta hensyn, være varsom.

Julebakst besteforeldre matglede

Hvordan blir årets pepperkakedeig uten hjelp av en bestemor eller oldemor?

Sammen, alene sammen eller helt alene?

Selv har jeg allerede fått noen nølende invitasjoner fra mine foreldre og besteforeldre til de faste juleselskapene. Dagens generasjon besteforeldre er jo gjerne mer til stede enn tidligere, og undrer litt ekstra på når vi sees igjen. Kan de åpne stuene sine og invitere oss på måltider laget med store mengder kjærlighet og tradisjoner?

Jeg gleder meg alltid til å se gleden i min fars øyne i julen. Det er hans bursdag, en dag som gir dobbel feiring og mange forventninger. Når han setter på julefavorittene på en litt sliten juleplate, eller han byr på noe innkjøpt julegodt så varmer det godt.

Og jeg vet at det kribler i fingrene til familien etter å lure mandelen nederst i skålen til ungene. Vi leker alltid like overrasket hver gang det er de minste i familien som stikker av med årets julemarsipan under den tradisjonsrike julegrøten. Og dersom barnas oldemor, min bestemor, i tillegg svipper innom, kan du være sikker på at vi får hele syv slag med hjemmebakte småkaker med nytraktet kaffe. Vi har alle våre tradisjoner.

Det kan derfor være vanskelig å forestille seg hvordan årets adventstid og julefeiring skal bli. Hvor mange kan samles? Får vi reise over kommunegrensene? Vil de eldste og mest sårbare tørre å ta sjansen?

Les også: Student og stuck på studiestedet ditt i julen?

Bestefar leker på gulvet med barnebarn

Hvilke forventninger vi har til årets jul er kanskje annerledes enn fra i fjor?

Gi mørket lys gjennom julens håp og glede!

Vi kunne alle ha gravd oss ned i mørketiden og kjent oss fryktelig alene og usikker på hva som vil komme til å skje. Jeg har likevel forstått nå, etter noen uker med depping, at det er mye hverdagslig glede og håp i mine kjære juletradisjoner. I år vil jeg derfor bringe frem mine besteforeldre og oldeforeldre sine hyggeligste tradisjoner. Vi kan tjuvstarte alt som har med julen å gjøre. Jeg vil ringe mine besteforeldre, slå av en prat og forberede dem på at det slett ikke blir den siste telefonen denne uken, eller denne dagen – for den saks skyld.

Det er jo det som er så fint med å ha den erfarne og voksene generasjonen. De har kunnskap og er tålmodige når vi unge ringer med øynene fulle av tårer på grunn av en bagatell. Den trøsten og forståelsen er en uforpliktende omsorg de eldste kan gi tilbake gjennom telefonen. Selv når alle føles langt unna, så finnes det faktisk glede og trygghet i kjære stemmer og ord. Vi kan gjennom økt kommunikasjon løfte frem fellesskapet, mattradisjonene og felles ønsker for en gledelig jul.

Derfor er mitt budskap å bringe frem de kjæreste tradisjonene eller lage helt nye sammen med de du er glad i. Del så av øyeblikket gjennom vink og smil på videochat, gjennom ord og latter i en telefonsamtale eller kanskje gjennom en smakfull levering utenfor døra eller via postmannen.

Gi omsorg, også på avstand!

Det finnes mange måter å være til stede og inkludere både de eldste som er alene, men også for de eldste generasjonene til å vise omtanke tilbake. Vi kan dele av håpet og av de små gledene, også på avstand.

Her er noen tips:

  • Les en julefortelling som en julekalender daglig til dine barnebarn per telefon. De fleste elsker en god lydbok. Hva varmer da ikke mer enn når mormor eller farfar leser med omtanke og innlevelse i live-versjon sammen med dem?
  • Ha en felles menyplan i helgene, der dere kan lage den samme middagen på to eller flere ulike plasser. Kanskje dere kan dele oppskrifter fra Roede-kjøkkenet, og i fellesskap konkurrere om den best stekte kalkunen, eller den minst svidde julegrøten?
  • Ta en fellesstund på videochat når adventslysene skal tennes. Samle små og store rundt bordet, og ha med bestemor på video som kan se lysene tennes, og som synger med på et nytt vers av “Tenn lys”.
  • Lag som eldstemann i familien en smakebit av din favoritt julegodt, og sendt en pakke i posten med oppskriften som en trøst og støtte for sånne som meg som verken kommer i gang eller tror at hun får det til. Mangler du inspirasjon, prøv noe nytt fra Roedes egne julefavoritter her!
  • Se en julefilm sammen, der du foreslår dagens “sending” og lar deg invitere av barnas forslag en annen kveld. Da kan vi dele av hverandres tradisjoner, og bli kjent gjennom nye historier, humor eller sang.
  • Bestill en kasse med “Godt Levert” til en familie som du vet sliter med å få tiden til å strekke til, eller lag egne forslag på handlelister for å lette julestrida for de mest hektiske.
  • Meld dere på en felles treningsøkt på nettet som du kan gjøre med datteren eller sønnen din. Eller la en felles tur med hverandre på øret (telefonsamtale) danne grunnlaget for en liten “lunsjtrening” når vi alle sitter på hjemmekontor eller har fått litt for mye å spise til en julemiddag.

Les også: Så mange muligheter til å være fysisk aktiv!

 

Lese bok juletid

Å ta en høytlesning over telefonen kan varme både barn, barnebarn og oldebarn

 

Riktig god førjulstid ønskes deg og dine!