Bearbeidet kjøtt er en trussel for folkehelsen

Våren og sommeren er her og vi kan slå fast at grillsesongen er mer enn godt i gang. Når du går forbi de ulike hjem er det ikke rent sjelden det dufter grill av kjøtt og pølser. Det jeg nå skal skrive om er ikke meningen å gi dårlig samvittighet. Det er ren opplysning til folk som gjennom store deler av sommeren spiser pølser og annet salt og bearbeidet kjøtt som spearribs, burgere eller koteletter, i tillegg til kjøtt i alle varianter som pålegg.

Bearbeidet kjøtt = kjøtt som er saltet, røkt eller tilsatt nitritt, for eksempel bacon, pølser, spekeskinke, salami eller kjøttdeig som er tilsatt salt.

Hva er egentlig bearbeidet kjøtt?

Helsemyndighetene anbefaler i dag maks 500 gram kjøtt per uke. Mange spiser mer enn det og kjøttinntaket ser ut til å øke i befolkningen.

Bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt øker risikoen for å utvikle kreft, spesielt i tykktarm, men også andre kreftformer. Professor Rune Blomhoff har tidligere uttalt at over 50 gram bearbeidet kjøtt om dagen øker risiko for kreft i tykk- og endetarm med 18 % eller 1, 8 ganger. Men hva er egentlig bearbeidet kjøtt? Jo, det er alt kjøtt, hvitt og rødt som er saltet, røkt, tilsatt nitritt eller kjøttdeig tilsatt salt. Altså pølser, kjøttkaker, kjøttpålegg av kylling, svin, storfe og hest, bacon, koteletter osv.

Etter 800 gjennomgåtte studier har IARC (WHOs kreftforskningsbyrå) klassifisert bearbeidet kjøtt som “sikkert kreftfremkallende”!

Bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt øker risikoen for å utvikle kreft, spesielt i tykktarm, men også andre kreftformer.

Beklager å måtte si det, men bearbeidet kjøtt er en versting

Vi beskytter barna våre for alt; hjelm, bilbelte, knebeskyttere, ryggplate i alpinbakken eller skremsel med at røyk er farlig. Når skal vi reflektere over overdosen av bearbeidet mat både store og små får i seg?

Det er viktig å innarbeide sunne vaner som gjør at du lærer deg å spise et sunt og variert kosthold i passelige mengder.

Ja, det er godt med en grillet pølse eller et stykke med røkt og salt kjøttstykke. Av og til! Problemet er at det dessverre ikke er av og til for mange. Ifølge kartlegginger gjort av helsemyndighetene i Norge spiser 4-åringer dobbelt så mye kjøtt som fisk, og dette er neppe en renskåret biff. Kjenner du en fireåring så kan du anta at en stor del av kjøttet som spises er pølse eller annet salt og bearbeidet kjøtt. Sistnevnte er en påstand.

Bearbeidet kjøtt og annen ultra-prosessert er i dag en risikofaktor for å utvikle livsstilsykdommer.

Helse bygges hele livet

Da World Cancer Research Fund (WCRF) i 2018 la frem rapporten sin er en av anbefalingene for å redusere risiko for kreft “å unngå bearbeidet kjøtt”. Bit deg merke i unngå. Det er et relativt sterkt budskap fra de fremste forskerne på kreft som har konkludert med at bearbeidet kjøtt er noe av det verste du kan spise. De kunne ha skrevet “reduser”, “spis mindre av” eller moderert budskapet, men det er “unngå” som altså benyttes. Når vi også vet at grilling i seg selv kan avgi kreftfremkallende stoffer dersom maten blir svidd eller for varm, så er det for meg uforståelig at det serveres svidd bearbeidet mat til de mest sårbare vi har, flere ganger per uke.

Det er mye annet godt som er bedre for helsa

Du har nok hørt det før; det er så enkelt å slenge en pølse på grillen. Og det er det barna aller helst velger. Men er det egentlig barna som bestemmer eller kan vi voksne legge til rette for å servere andre matretter slik som mer fisk eller vegetar mat? Når det kommer til å redusere kjøttpålegg eller annet kjøtt som er bearbeidet er det en prosess. Kan vi lete etter alternative pålegg? Mer grønnsaker og fiskepålegg for eksempel. På den måten kan vi gradvis redusere inntaket av bearbeidet kjøtt. For meg er valget enkelt; pølse til middag hører sjeldenhetene til og mellom disse tilfellene serveres det masse annet deilig som jeg vet er godt for meg og mine barns helse.

Dette er nok provoserende å lese ja. Men jeg må bare få sagt det og det er ikke oppspinn fra en helsefreak. Det er den harde, sanne fakta som vi er nødt til å forholde oss til.


Kilde: 

https://www.wcrf.org/dietandcancer/recommendations/limit-red-processed-meat
http://scienceblog.cancerresearchuk.org/2015/10/26/processed-meat-and-cancer-what-you-need-to-know/
Orlich MJ, Singh PN, Sabaté J, Fan J, Sveen L, Bennett H, Knutsen SF, Beeson WL, Jaceldo-Siegl K, Butler TL, Herring RP, Fraser GE. Vegetarian Dietary Patterns and the Risk of Colorectal Cancers. JAMA Intern Med. 2015 Mar 9. doi: 10.1001/jamainternmed.2015.59.

Powered by Labrador CMS