Det har blitt mer og mer populært å ta en såkalt kroppsanalyse, det vil si å gå på en vekt som gir deg utfyllende informasjon om vekt, BMI, muskelmasse, fettmasse, fettprosent og så videre. Mange treningssentre tilbyr slike målinger, og det er også flere som bytter ut baderomsvekten med en slik vekt, for å sjekke den totale helsetilstanden.

Her skal vi fokusere på fettprosenten. For hvor høy kan den egentlig være før det er usunt? Og er det forskjell på fettprosent hos kvinner og menn?

I tillegg får du vite hvordan du selv kan måle fettprosenten og hva du kan gjøre for å få sunnere livsstilsvaner.

Tanita-vekten måler blant annet din fettprosent, BMI, muskelmasse og fysiske alder.

Hva er fettprosent?

Fettprosent måler hvor mye fett som er lagret i kroppens fettlagre.

Kroppen vår har fett lagret flere steder. Vi har fett som ligger inntil musklene våre og en generell fettmasse som kroppen vår er bygd opp av. Når vi snakker om fettprosent er det fettet som er lagret i kroppens fettlagre som det henvises til. Det er dette fettet som kan ha påvirkning på helsen vår.

Hva er en normal fettprosent?

Normale verdier for fettprosent hos kvinner er på 21-35 %, og 8-24 % for menn. Men dette er avhengig av alder. Det er også andre faktorer som spiller inn, som for eksempel hvor på kroppen fettet er lagret.

En persons fettprosent sier ikke noe om hvor på kroppen fettet er lagret, noe som gjør at å bruke fettprosent til å måle en persons helsetilstand ikke alltid er nok. Fett som for eksempel er lagret i bukhulen (mellom bryst og bekken) er mest skadelig, og fett som er lagret på lår og baken ikke er like farlig. Plassering av fett har derfor stor betydning for helsen din.

Når du først finner ut av fettprosenten din, er det enklere å finne ut om fettmengden er på et nivå som kan være helseskadelig. Og vi at både for lav og for høy fettprosent kan være skadelig.