Har du lite tid til matlaging? Du er ikke alene om det. Jeg har tre barn, 9, 12 og 15 år. De er aktive og driver med forskjellige fritidsaktiviteter. Da er det ekstra viktig at de får i seg nok mat og ikke minst mat som er godt for dem.

For meg er det også viktig at vi spiser middag sammen, i hvert fall noen sammen på en gang og i hvert fall noen ganger i uken. I og med at det er litt strekk i laget aldersmessig, så har noen tidlig trening og noen senere. Det kan være vanskelig å koordinere. Hvordan i all verden skal jeg klare å lage mat og samle familien til middag etter skole og trening for den ene og før treningen til den andre?

Her er mine tidsbesparende matlagingstips

1.  Kjøp ferdig vasket og oppkuttet salat, cherrytomater og andre små grønnsaker – det er litt dyrere, men du sparer masse tid og du er sikker på å få i deg grønnsaker.

2.  Fyll fryseren med frosne grønnsaker, frukt og bær. Da har du alltid næringsrike grønnsaker, og bær tilgjengelig- Grønnsakene går superfort å tine og koke eller woke, lage pureer, lage supper av osv. Frossen frukt og bær er strålende i en yoghurt, smoothie, på grøten eller som en dessert.

Fryste bær og grønnsaker

3. Bruk kjøkkenmaskinene og -utstyret. Selve tilberedningen går mye fortere, så kan du heller vaske opp senere.

4. Del opp i mindre stykker eller biter. Del for eksempel kyllingfileten i to på langs, da går den mye fortere å få gjennomstekt. Del potetene i to eller i terninger før du koker dem – det går fortere – og om du vil bare moser du dem lett før du serverer. Del brokkoli og blomkål i mindre buketter så går det raskere å koke dem møre.

5. Del opp grønnsakene i forkant. Deler du løk, men skal bare ha en halv, del hele, så har du en ferdig oppdelt løk dagen etter. Det samme gjelder for å vaske salat, dele andre grønnsaker.

6. Lag doble eller triple porsjoner. Ta til side det du/dere skal spise og frys ned de andre porsjonene. Eventuelt kan en porsjon deles i to – og du har ferdig lunsj til dagen etter. Dette er perfekt for gryter, pastasauser, supper, ovnsbakte retter, kjøtt- og fiskekaker med mer.

31-07-07: Grønnsakssuppe med linser. FOTO: INKOGNITO

Denne grønnsaks og linsesuppen er godt eksempel på en rett det er superenk