Det er ingen tvil om at årets 17. mai ogå i år blir veldig annerledes! Men la oss ikke “grue” oss til vår nasjonaldag av den grunn. Vi kan kan fortsatt ha fokus på matglede, kos og hygge, selv om det ikke blir i et stort festlig lag, slik vi kanskje er vant med på denne dagen. La oss tenke at årets korona-17. mai kan bli fin igjen – på sin måte!

Og husk, selv om du er midt oppi en livsstilsendring, så vil en utskeielse på en dag som dette ikke ha noe betydning for verken vektnedgang eller livsstilsendring på lengre sikt.

Det står og faller jo ikke på en dag! Det er totaliteten som har noe å si.

Min erfaring er at mange dessverre ikke tenker slik. Mange tenker at etter en utskeielse (eller to), så er løpet kjørt, og det er ingen vei tilbake.

GRESK FRUKTSALAT: Nyt en frisk og deilig fruktsalat med gresk yoghurt!

Her vil jeg gjerne sitere ernæringsekspert og PT Juma Iraki, som beskriver dette på en veldig bra måte:

Denne tankegangen er det samme som at jeg punkterer dekket på E6, går ut av bilen og stikker hull i de tre andre hjulene med en kniv. Man kan jo bare skifte det ene punkterte dekket og kjøre videre som før.

Så det går an å våkne 18. mai, ta fram de gode vanene igjen, og “skaden” blir straks reparert.

Det går selvsagt også an å våkne 18. mai og tenke at du koste deg litt, men at du også spiste deg god og mett på mye sunn mat. For det er fullt mulig på en dag som dette.

Her er mine kostholds- og aktivitetsråd på 17. mai

  • Forsyn deg rikelig med alle salatene som serveres, det pleier å være mange av disse!
  • Fyll mesteparten av tallerkenen med kylling, eggerøre, røkelaks, sild og litt spekemat. Pølser, fete potetsalater og pateer hører hjemme på et lite hjørne av tallerkenen din.
  • Kakebordet er vel den største fellen. Men hvis du har spist deg nokså mett på salater og kylling/fisk, er det ikke plass til så mye kake. Om du likevel har litt plass, fyll desserttallerkenen med masse frukt og bær – og forsyn deg med det kakestykket du har aller mest lyst på, i passelig mengde, og nyt! Da er du klar for programmet resten av dagen.
  • Alkohol kan også være en stor felle denne dagen. Bestem deg gjerne på forhånd for hvor mange enheter du skal nyte gjennom dagen, hold deg til denne planen, og sørg for å drikke rikelig med vann imellom. Husk at med alkohol, så spiller det liten rolle hvor mange kalorier hver enhet inneholder, det handler om hvor ofte du drikker, hvor mye du drikker – og hvilke konsekvenser alkoholforbruket har. Drikker du en passelig mengde av det du har lyst på, har du mest sannsynlig overskudd og motivasjon til å fortsette med de gode rutinene igjen dagen derpå.
  • Gå, gå og gå. På denne dagen er det stor sannsynlighet for at du kan få unnagjort langt mer hverdagsaktivitet enn på en vanlig hverdag. Ta med gode sko, og gå de stedene du skal.

IS SMAKER ALLTID GODT!

En sommer fikk sønnen min lov til å spise så mange is han ville. Jeg syns det var et morsomt eksperiment å se hvor mange han faktisk ville klare å få i seg – blant pølser, kaker og alt annet. Han var da 5 år gammel. Ikke store gutten med andre ord.

Han endte på fem is, og her snakker vi ikke lollipop og frisk-is, men varianter av krone-is hver gang. Han var så mett og uvel den kvelden at han måtte legge seg. Siden da har han kuttet betraktelig ned på is-inntaket på 17. mai, for en sånn 17. mai skal han IKKE ha igjen!

Vi vil vel helst ha overskudd til å nyte dagen og kvelden!

Ha en fin – og litt annereldes 17. mai!