Å velge sunnere er lettere enn du tror. Bevisstgjøring og tilgjengelighet i tillegg til noen få små grep i kostholdet kan gjøre store forskjeller for både helse, overskudd, vekt og humør. Det første grepet du bør gjøre, er å spise mindre av den energitette maten med mye fett, salt og sukker og mer av den næringsrike maten med mye frukt og grønnsaker.

Hvis du lar være å kjøpe inn den energitette maten slik at den ikke er tilgjengelig når du er litt fysen på kvelden, er dette også et smart lite grep. Prøv å være bevisst på et slikt bytte neste gang du skal spise.

For å hjelpe deg i gang har vi satt opp 10 forslag til sunne matbytter du kan prøve ut

Frokost

1) Bytt ut frokostblandingen din med en nøkkelhullmerket variant. Mange frokostblandinger har mye sukker og fett, så her kan det være mye å spare. En nøkkelhullmerket frokostblanding har også mer fiber, som vil gjøre deg mettere.

2) Bytt ut den helfete yoghurten med en lettyoghurt, eller bruk naturell yoghurt sammen med frisk frukt eller friske bær.

Lunsj

3) Bytt ut smør med en plantebasert margarin så får du mindre mettet fett. Eller bytt ut smør med Philadelphia light. En lett kremost passer veldig godt sammen med annet pålegg og grønnsaker på brødmaten. Bruk lunsjen til å fylle på med grønnsaker!

4) Bytt ut baguetten med salat når du spiser på farten. Baguetter er ofte store, i tillegg til at det ikke er spart på majones og smør. Alternativt kan du velge baguett på steder hvor man får velge selv hva man vil ha på den. Da kan du gå for en halv grov baguett med magert kjøtt og mye grønnsaker. Velger du salat er tipset å bytte den helfete dressingen med en balsamico dressing.

Middag

5) Bytt ut fløtesausen med en saus basert på hermetiske tomater når du spiser. Da reduserer du ikke bare energi- og fettinnholdet, men øker samtidig innholdet av vitaminer og mineraler som kroppen trenger. Til kjøttretter kan fløtesausen byttes ut med en sjysaus.

6) Velg rent kjøtt fremfor kjøttprodukter. Vi får i oss for mye mettet fett og salt, og bearbeidede kjøttprodukter er en av de største kildene. En kyllingfilet burger går like fort å lage som å trekke pølser. Du kan også teste ut et par vegetardager i uken.

Drikke

7) Bytt ut helmelken med lettmelk når du lager kaffedrikker. Jo ofte du drikker kaffedrikker, jo mer relevant er det å gjøre et slikt bytte.

8) Bytt ut sukkerholdig brus med 100 % juice blandet med kullsyreholdig vann når du vil ha noe litt ekstra. To deler juice og en del kullsyreholdig vann gir en god blanding. Dette åpner også opp for å lage nye spennende smaker på drikken. Bruk vann som tørstedrikk.

Snacks

9) Bytt ut saltede nøtter med usaltede nøtter. Vi får i oss dobbelt så mye salt som anbefalt. For mye salt øker risikoen for hjerte- og karsykdom. En neve usaltede nøtter om dagen bidrar med sunt fett og proteiner, vitaminer og mineraler.

10) Bytt ut godteskålen med et fat med opp-kuttet frukt og bær, tørket frukt og nøtter. Da får du i deg mange næringsstoffer samtidig som du koser deg. På et slikt fat er det også plass til noen sjokoladebiter.

Har du bestemt deg for å komme i gang med livsstilsendring, men syns det er vanskelig å holde motivasjonen oppe, kan vi gi deg gruppepress som funker gjennom vårt landsdekkende kurstilbud!

Håper du ble inspirert til å se hvordan du kan gjøre små grep i ditt kosthold slik at du etablerer nye vaner som varer og ta de sunne valgene – med glede!

 Lykke til!