I en travel hverdag er det fristende å ta raske løsninger når det kommer til måltider. Hvem har vel ikke kjent på stresset med å rekke middag før det bærer av sted til aktiviteter, møter, treninger eller andre begivenheter som foregår på ettermiddagen. Eller skapet som roper når kvelden kommer. Det er enkelt å falle for fristelsen å snoke i skapet og ta en kjeks her og en sjokoladebit der.

Med enkle bytter kan snokingen føre til mer næringsrike måltider og mer påfyll av matvarer kroppen din faktisk trenger.

Skap og kjøleskap kan fort bli din verste fiende i et svakt øyeblikk

Har du mye snacks som kjeks, potetgull, sjokolade, is i kjøleskap eller skap? Da er det veldig enkelt å småspise dette helautomatisk. Særlig hvis du har litt lavt blodsukker når du kommer hjem fra skole eller jobb. Det er heller ikke så bra at barn og unge som kommer hjem fra skolen og skal være alene hjemme har fri tilgang til snacks uten at du er klar over det.

Tilgjengelighet på godt og vondt

Vi mennesker er såpass enkle at dersom noe er tilgjengelig er det lettere å spise det. Er det en godteskuff eller mat i skal og kjøleskap er det naturlig nok kort vei til munnen og vi er ganske så spontane i valget vi gjør. Derimot vil du ikke fyse på noe som ikke er tilgjengelig. Ved å bytte ut “usunne” matvarer i skapet med smartere valg, ja da bruker du tilgjengeligheten av disse til noe som kan være en fordel for deg og de rundt deg. Ved å gjøre matvarer enda mer tilgjengelig for den enkelte kan du lage et ferdig fat eller kutte opp, tilberede matvarene slik at vedkommende det er ment for bare kan spise og kose seg.

Hvilke matvarer er smart å ha på kjøkkenet

1. Havregryn

Havregryn kan alltids være en kriseløsning om du mangler ingredienser til de ulike måltidene. Lag den som grøt eller server kald med melk og du eller de som spiser det får i seg smart energi som fiber, proteiner, vitaminer og mineraler. Havregryn kan også brukes sammen med egg til å lage grove vafler eller som ingrediens i brød eller rundstykker.

2. Egg

Egg er mettende og proppfull av vitaminer og mineraler kroppen trenger.Egg inneholder alle næringsstoffer unntatt C-vitamin. Egg kan brukes som det er eller på en enkel måte lages til eggerøre, omelett eller bare som et speilegg til brødet. Har du egg i skapet kan du lage en rett uavnegig om det er frokost, lunsj eller middag.

3. Grønnsaker

Grønnsaker er et must på handlelisten. Dette kan redde deg om du er fysen på noe eller bare åpner kjøleskapet for å putte noe i munnen. Ved å dele grønnsaker i biter gjør du det enda mer tilgjengelig både for deg og andre. Perfekt snacks i den såkalte “plyndringstimen” etter skole/arbeidstid. Har du grønnsaker tilgjengelig er det enklere å oppnå anbefalt inntak gjennom dagen. Lag en dipp til og det blir enda enklere å få i seg!

4. Belgfrukter

Belgfrukter som linser, bønner og erter er supermat som metter godt og er en råvare vi med fordel kan spise mer av. Belgfrukter kan erstatte kjøtt i mange retter, smaker godt og er bra for oss!

5. Tomater på boks

Hakkede tomater har reddet middagen mange ganger. Ved å ha dette i skapet kan du alltids finne grønnsaksrester og lage en suppe. Har du i tillegg egg tilgjengelig kan du lage en deilig tomatsuppe med kokt egg. Sunt og godt måltid i en fei!

6. Frukt

Søte, deilige frukter kan redde deg når du er skikkelig fysen på noe søtt og inneholder vitaminer og mineraler kroppen trenger. Ved å dele og kutte frukten i biter kan du lage en liten salat. Har du i tillegg litt yoghurt eller kesam i kjøleskapet får du et søtt lite måltid og unngår å spise annet snacks.

7. Bær

Dersom du har frosne bær i fryseren eller friske i kjøleskapet har du en god base for å lage et lite smakfullt måltid. Du kan bruke de som topping på kornblandingen, sammen med yoghurt/kesam/cottage cheese eller som en base i smoothie. Bær er en god kilde til vitaminer, mineraler og antioksidanter så her er det bare å frotse i vei.

8. Nøtter

Nøtter inneholder hjertevennlig fett og det anbefales en liten neve flere ganger i uken. Nøtter kan benyttes som topping på grøt eller som et lite mellommåltid når sulten blir for stor. Nøtter er fiberrike og inneholder en rekke vitaminer og mineraler.

9. Kesam/Cottage cheese

Både kesam og cottage cheese er supre ingredienser å ha tilgjengelig til enhver tid. Bland det sammen med bær og frukt, eller som en dipp til grønnsaker. Du kan også lage lapper, vafler eller andre grove skatter om dett er tilgjengelig. Kesam og cottage cheese smaker fortreffelig sammen med bær og frukt, gjerne med havregryn og nøtter på toppen.

10. Knekkebrød/rugsprød

Hvis du er litt småsulten er det smart å spise et knekkebrød- gjerne en type som er fiberrikt. Knekkebrød smaker godt med alle typer pålegg, både oster, kjøtt-og fiskepålegg, men også grønnsaker og frukter som banan, eple og avokado. Knekkebrød holder seg evigheter i skapet så her er bare å fylle opp. Er du litt fysen kan et knekkebrød med kesam og frukt/bær tilfredstille behovet. Godt er det også!

Da gjenstår bare å skrive handleliste og fylle opp skapet!