Uønskede kilo som sniker seg på er irriterende, og da kan det være lett å ty til drastiske tiltak, men det gjelder å ikke få panikk. Vi gir deg rådene som får deg i balanse igjen.

Du har brukt uker eller måneder på å gå ned i vekt, og er på og vei mot målvekten. Så skjer det noe, du vet kanskje ikke hvorfor det skjer en gang, men noen uønskede kilo sniker seg på.

Husk at hvis det kun er snakk om noen få kilo, er det ingen rundt deg som har sett at du har lagt på deg. Du kjenner det på buksene, men for andre er det ikke merkbart. Da er det vel heller ikke noen krise om du bruker litt tid på å komme tilbake til trivselsvekten din.

Lag en plan, og ta tiden til hjelp, selv om det bare er snakk om noen få kilo. Og så er det visse ting du ikke bør gjøre.

Dette bør du IKKE gjøre hvis du legger på deg

Ikke dropp måltider. Da sprekker du lettere utpå kvelden, og det ender gjerne med at du spiser mer enn du ville ha gjort på en «normal» dag.

Størrelsen på klær - Small

Ikke bruk penger på klær. Lag en avtale med deg selv om at du skal kjøpe noen nye klær som belønning når du er tilbake i den størrelsen du var eller ønsker å være. Husk, det er ikke sikkert trivselsvekten din i dag er den sammen som den var for 20 år siden. – Prøv å finne en trivselsvekt hvor du samtidig finner trivsel med den livsstilen den krever. Velger du for lav trivselsvekt, betyr det kanskje mer forsakelse og mer trening enn du kan trives med.

Ikke overfokuser på badevekten. Veier du deg for ofte, kan du risikere at tallet svinger både litt opp og ned. Da kan det vippe deg litt av pinnen de dagene den svinger opp. Det kan føre til at du enten dropper hele prosjektet eller blir enda strengere med deg selv. – En vektreduksjon er mer et maraton enn en 100 meters spurt.

Ikke overdriv treningen. Overdrivelse fører sjelden til varig endring, og skippertak er en dårlig løsning for å lykkes med varig vekttap. Går du for hardt ut, risikerer du dessuten skader som hindrer deg i å trene noe som helst. Sett et mål du klarer å nå, og bygg deg videre opp derifra. – På den måten bygger du også selvtillit og får ny motivasjon.

Piller og pulver funker dårlig. Det er mulig å gå ned i vekt med pulver, og noen holder også vekten. Dette er imidlertid ingen enkel løsning. Det å ikke kunne spise i sosiale settinger og det å ikke få tygge på flere dager eller uker er meget krevende.

Riktig kosthold når du går opp i vekt

Lytt til kroppen. Ikke ignorer sultfølelsen, da er det lettere for at du sprekker. Det er viktig å tilpasse energiinntaket etter ditt aktivitetsnivå, din kropp, alder og energiforbruk. Det å regne ut riktig energiinntak for hver enkelt er noe vi jobber mye med på våre kurs. Det er nemlig avgjørende for å unngå at man føler seg sulten og blir utmattet.

Ikke aksepter vektøkningen. Tre kilo kan lett bli til seks. Noen ganger kan det være greit å akseptere at man veier tre kilo mer enn man skulle ønske, men husk at tre kilo fort blir til seks hvis du lar det skli ut. Det er derfor lurt å sette seg en grense på hvor mye man syns det er greit å veie, og bestemme seg for å alltid gjøre noen grep når man når denne vekten.

Ta tilbake lørdagen. Spis sunt og normalt fra mandag til fredag. Det er lov å kose seg litt i helgen, så lenge den bare varer to dager.

Finn årsaken til