Har du noen gang opplevd å sove dårlig eller lite, gjerne flere netter etter hverandre?

Har du kanskje også kjent på en økt matlyst i de samme periodene? For ikke å snakke om mangelen på lyst til å komme seg ut på tur eller trening? Selv kjenner jeg meg godt igjen, og synes det er litt skummelt at det er godt dokumentert at dårlig og lite søvn øker matlysten, gir dårlige spisemønstre og øker terskelen for fysisk aktivitet. Lite søvn over tid øker dermed risikoen for å legge på seg. Nå sees denne sammenhengen også hos barn.

GODE SØVNVANER er viktige for en sunn vekt. Sover du nok?

Mekanismene bak denne sammenhengen er ikke fullt ut kjent, men man vet at appetitten påvirkes, sånn at energiinntaket stiger. Det har trolig å gjøre med de appetittregulerende hormonene. Mindre søvn fører til høyere nivåer av hormonet ghrelin, som gir økt appetitt, mens nivået av hormonet leptin, som er et metthetshormon, synker. Stoffskiftet ser derimot ikke ut til å bli påvirket av søvnen.

Les også: Sover du nok?

En dansk forskergruppe har nå funnet ut at dette mønsteret faktisk er sterkere hos barn enn hos voksne. Anders Sjödin, forsker ved institutt for idrett og ernæring ved Københavns Universitet har sammen med sin forskergruppen undersøkt 530 skolebarn i alderen fra åtte til elleve år. Det viste seg at barn som sov for lite, hadde større risiko for overvekt.

Det er særlig fet og sukkerholdig snacks og drikkevarer som fører til vektøkning når vi sover for lite.

På bakgrunn av disse resultatene oppfordrer nå Sjödin helsepersonell om å bruke søvnrådgivning i behandling av overvekt. Råd om gode søvnvaner bør inngå som en naturlig del av anbefalingene om en sunnere livsstil, på linje med kosthold og fysisk aktivitet, spesielt for barn og unge.

I Danmark har helsemyndighetene satt fokus på temaet ved at Vidensråd for forebyggelse i 2015 ga ut rapporten «Søvn og sundhed». Rapporten kartlegger konsekvensene av for lite søvn, som blant annet type 2-diabetes, hjerte/kar-sykdommer og stress. Her understrekes det at det er viktig å skape gode rammer som kan bidra til å gi god søvn. Det kan også bidra til forebygging og behandling av overvekt.

Som mor til en tenåring kjenner jeg på både utfordringene og ansvaret for å bidra til gode søvnvaner. Jeg er jo klar over at blant annet trening sent på kvelden eller skjermaktiviteter før du legger deg kan ødelegge for god nattesøvn. Men hva gjør du når fotballtreningen er litt sent på kvelden eller når leksene krever bruk av PC? Men akkurat som jeg prøver å få til regelmessige og sunne måltider, så prøver jeg å holde på noen faste leggetider. I tillegg blir mobil og annet utstyr konfiskert før lyset slukkes og poden forhåpentligvis får en god natts søvn.

Jeg lykkes ikke hver dag, verken med måltidene eller leggetiden, men er fornøyd de dagene alt fungerer. Ikke minst er jeg fornøyd de dagene jeg selv kommer meg tidsnok i seng, det er jo heller ikke alltid like enkelt. Det er godt å tenke på at det ikke er farlig å sove dårlig i en kortere periode. Konsekvensene kommer hvis man sover dårlig i flere måneder.


Søvnig hilsen fra Kari
(som la seg selv litt for sent i går)


Kilde:
forskning.no/ © Videnskab.dk