Jeg er igang, det er ikke tvil. Fra første søndag i advent, ikke et sekund før, går det i fyr på peisen, stearinlys, baking, pakking, skriving, planlegging, julepynt – og – produksjon av spiselige gaver.

Spiselige gaver er toppen

Også til voksne som har bestemt seg for at de ikke lenger skal gi julegaver til hverandre. Da blir spiselige gaver lett en spiselig oppmerksomhet i stedet, og spiselige oppmerksomheter må vi jo kunne gi til akkurat den vi vil, ikke sant? 😉

ebw_spiselige-gaver_1000x650

I år er jeg ekstra heldig, for jeg kan røpe at jeg snart kommer med en ny bok, og der er det plass til mange deilige oppskrifter, og disse skal jo testes ut også, så da sitter man igjen med en del godsaker man kan gi bort til jul.

For meg er det viktig å kunne tenke litt sunne, fristende alternativer også. Tørket frukt, for eksempel. Hvorfor ikke lage den selv?

Tørkede epleskiver kan du gi bort både som julepynt, som kake- og dessertpynt, og som blanding i en deilig fruktte. Epleskiver er dekorativt, og superenkelt å få til. Du tar bare noen røde epler, skjærer dem i tynne skiver og legger dem i litt sitronvann til du har skåret alle og er klar for å legge dem i ovnen. Ikke bry deg med hverken å ta bort kjernehuset eller skallet. Sett ovnen på 50 grader, tørk av eplene og legg dem på en rist, eller på bakepapir på et stekebrett. Sett i ovnen på midterste rille og la tørke over natten. Du kan også bruke tørkemaskin om du har det. Legg i en liten boks – og sørg for at det blir igjen noen til deg selv også. De er til og med supre til å henge opp som julepynt.

epleskiver-ebw

La oss gjøre som danskene, og tørke epleskiver..

Ellers finner du mange spiselige gaver på greteroede.no også. Sjekk ut denne på nydelige knekkebrød til julefrokosten for eksempel servert sammen med denne deilige limesilden med yoghurt.

Det er mange som vil sette pris på noen ekstra kaker også. Disse marengstoppene er himmelske, luftige og lette.

Og til slutt har jeg lyst til å dele en oppskrift med deg. Det er verdens beste eplemos som du kan bruke i tilslørte bondepiker. La oss kalle dem avslørte julejenter nå til jul:) – en perfekt dessert for deg som er glad i epler.

eplemos-ebw

Deilig, lysrosa eplemos i avslørte julejenter.

Avslørte julejenter

avslorte-bondepiker-ebw

Avslørte julejenter – for deg som liker epler.

Eplemos

  • 1 kg epler, skrelt, uten kjernehus
  • 1 dl vann
  • saften fra en sitronbåt
  • 100-200g sukker(kommer an på hvor søte eplene er)

Del eplene i biter og kok dem i vannet sammen med sitronen i 30 minutter til de faller sammen. Tilsett sukker og kok opp under omrøring. Det er opp til deg hvor mye sukker du vil tilsette, for eplemosen blir tykk nok også uten sukkeret. La mosen koke i fem minutter til og ha på varme, steriliserte glass. Skru tett til lokket.

Crunch / smuler

  • 1dl hakkede mandler
  • 1dl grove,knuste havrekjeks
  • 1ts smør

Rist havre