Har du lyst til å møte våren med mer overskudd og bedre form? Jogging er utvilsomt en veldig enkel måte både å komme i form på, og ikke minst å holde seg i form på. Du kan praktisk talt jogge hvor som helst og når som helst.

Vårens joggeprogram som får deg i bedre form på 8 uker

Det er mange gode grunner til å jogge, og mange joggere vil trekke frem den mentale avkoblingen, overskuddet og den friske luften som de fremste grunnene til at de jogger. Men jogging har også en merkbar effekt på formen og helsa i forhold til den tiden du investerer i joggingen.

Bruker du mye tid på gåturer og ønsker fremgang i i kondisjonen din? Ja, da kan det også være smart å prøve seg på en joggetur eller veksle mellom å gå og jogge. Å jogge er en energieffektiv treningsform, så hvis man føler at man ikke alltid har så mye tid til trening, kan man få økt kondisjon og et større treningsutbytte på kortere tid ved å jogge sammenliknet med å gå.

Kommer du i gang med jogging og riktig nok fortsetter et par ganger i uken, vil du kunne oppleve at formen blir merkbart bedre!

TRENINGSKAMERAT: Det kan gjøre det lettere å holde komme seg ut på løpetur!

God løpeteknikk

For å oppleve gleden av noe som egentlig oppleves litt tungt og vondt i starten, kan det være nyttig å være bevisst på riktig løpeteknikk. Det vil kanskje være naturlig å tenke at du skal lande med foten på samme måte som når du går, altså med hælen først langt foran kroppen. Men slik er det ikke når du løper.

Og er du vant med lang skrittlengde når du går, må du også tenke annerledes, for du må ha fokus på raskere takt og kortere skrittlengde når du går i gang med løpingen.

Her er noen tips til hva du bør ha fokus på når du jobber med løpeteknikk

Riktig holdning

Tenk gjennom kroppsholdningen din når du setter i gang. Start med en stolt holdning med brystet litt frem. Len deg lett forover og prøv å balanser på forfoten slik at du nesten tipper fremover og tripp videre på forfoten.

Kortere og raskere skritt

Ha fokus på å jogge med kortere og raskere skritt enn når du går, en tommelfingerregel er 180 steg per minutt. En fin måte å få til dette er å burke musikk der tempoet liker på 180 bpm. Prøv å lande med foten under kroppen. Da lander du under kroppens tyngdepunkt noe som vil være mer skånsomt for hofte-, knær- og ankelledd.

Riktig armsving er viktig

Hold armene i 90 graders vinkel i albuelddet og la armene pendle rett frem og tilbake i samme rytme som stegrekvensen din. Husk å ha en stolt holdning, men samtidig lave skuldre.

Kneløft

Løft knærne litt høyere enn du gjør når du går, da er sjansen større for at du klarer å lande med foten under kroppens tyngdepunkt – og det bli en mer skånsom landing med foten.