Starten på et sunt eventyr

Historien bak Grete Roede AS starter i februar 1974 med en kvinne som selv har slitt med vektproblemer i mer enn 10 år.

- Det var først da jeg skjønte at jeg måtte kutte ut skippertakskurene og endre mine daglige spisevaner at jeg "så lyset", forteller Grete Roede.

Hemmeligheten bak grunderen Grete Roede er ganske enkel: Hun har selv kjent vektproblemene på kroppen.
- Hadde jeg ikke gjort det, hadde jeg heller ikke hatt den innsikten jeg har. Jeg vet at det ikke finnes lettvinte løsninger, og jeg vet hvor godt det føles å få hjelp, forteller Grete Roede.

For Grete var en størrelse 36 var blitt erstattet med størrelse 42. Hun prøvde alle ukebladenes superkurer - eggekuren, ananaskuren, til og med en kur som inneholdt en halv desiliter rødvin til hvert måltid. Resultatet var det samme for alle disse kurene: Først ned noen kilo, deretter opp igjen minst like mye. Hun var i ferd med å bli en ekte jojo-slanker. Selvtilliten var på bånn og hun trodde hun hadde verdens svakeste karakter. Inntil hun "så lyset" - og skjønte at hun måtte kutte ut skippertakskurene og endre sine daglige spisevaner.

En norsk diett

I et amerikansk tidsskrift leste Grete Roede om en diett som var utarbeidet ved en helseklinikk i New York. Dietten hadde gitt gode resultater til tross for at pasientene ved klinikken kunne spise mye. Grete laget sin egen norske variant av denne dietten og satte i gang nok en slankekur. Denne gangen med godt resultat!

- Jeg byttet ut typiske amerikanske matvarer med norske, erstattet det varme lunsjmåltidet med den særegne norske matpakken. Porsjonene var meget rause, og egentlig forundret det meg sterkt at jeg kunne spise så mye og allikevel gå ned i vekt. Når dette kunne fungere så bra for meg, burde det vel virke for andre også? forteller Grete. Den første spiren til Grete Roedes Slankemetode var sådd.
Men var det nok å vite man skulle spise? Hvordan skulle man klare å holde seg til den nye menyen over tid? Grete hadde selv savnet støtte fra andre da hun strevde med å finne et kosthold hun kunne leve med. Ville det ikke være lettere å lykkes med en slankekur dersom man var flere i samme båt, flere som kunne oppmuntre hverandre og snakke åpent ut om felles utfordringer? Hun bestemte seg for at dersom hun klarte å bli kvitt sin egen overvekt for godt, ville hun også hjelpe andre med deres problem.

Feil i annonsen

En dag i februar 1974 ringte Grete Roede til Aftenposten. Hun hadde meget motvillig og etter sterkt påtrykk fra gode venner, bestemt seg for å starte med slankekurs for andre. Under rubrikken "Mosjon - sport" rykket hun inn en to cm høy annonse over to spalter: "Bli slank på en ny og spennende måte sammen med likestillede. Begynn på Grete Roede Slim Club". Responsen på annonsen begrenset seg til et par-tre oppringninger og de som ringte virket ikke spesielt entusiastiske.

- Jeg var egentlig ganske lettet. Jeg hadde gjort mitt utad, men slapp å gjennomføre det. Men fullt så enkelt skulle jeg ikke slippe unna. Det viste seg nemlig at avisen hadde gjort en liten feil i annonsen, sier Grete. S’en i Slim var blitt til F, dermed var invitasjonen til slankekurs blitt kamuflert under det forvirrende begrepet "Flim Club". Aftenposten tilbød en ny annonse gratis dagen etter.

Neste dag var det flere som ringte og det resulterte i at åtte kvinner ganske snart skulle møte opp på det som skulle bli det aller første Grete Roede-kurset.

Det første kurset

Da de åtte forventningsfulle kvinnene ringte på døren til Gretes hjem på Slemdal i Oslo, hadde Grete dekket bordet med blå duk, stearinlys og blomster. Mann og barn var sendt på dør, hjertet dundret av spenning og engstelse.

I tiden etter annonsen hadde hun jobbet kvelder og netter med å lage den første "kursboken". Ord som den dag i dag er allemannseie og uløselig knyttet til virksomheten i Grete Roede AS ble til i disse travle ukene: Ja-mat, Litt-mat og Nei-mat. Hun komponerte oppskrifter og laget ukemenyer.

Da de første kursdeltakerne kom inn døren og Grete så hvor overvektige de er, mistet hun nesten motet med én gang: Hvordan skal jeg kunne hjelpe dem? Minst like stor var kvinnenes egen skepsis.

Men etter hvert som de snakket sammen og gikk gjennom opplegget, ble kvinnene mer og mer entusiastiske.

- Da den første kurskvelden var over forlot de åtte damene Slemdal med forventning. Ikke bare til hvordan deres egen vektreduksjon skulle bli, men også til hvordan det skulle gå med de andre i gruppen. De interesserte seg oppriktig for hverandre, og konkurransemomentet som lå innebygget i opplegget gjorde dem motiverte og ingen ville unnvære et eneste møte, forteller Grete.
Resultatene som kom overrasket alle, men kanskje Grete aller mest. De åtte første damene gikk ned mellom 8 og 12 kilo hver i løpet av de syv ukene kurset varte, og de ville så menn ikke slutte nå!

I løpet av det første halvåret meldte 50 nye deltakere seg på Gretes kurs, de fleste etter anbefalinger fra de åtte første. Spørsmålene var mange, og kursopplegget måtte forbedres og utvides en rekke ganger i løpet av den første perioden. Men fremdeles den dag i dag, er mye av grunnfilosofien i Grete Roede-kurset likt det man hadde i 1974.

Grete fortsatte sin virksomhet hjemme de første to årene. Ganske snart trengte hun assistanse, og noen av kursdeltakerne ble etter hvert rekruttert som de første Grete Roede-kurslederne. De fikk opplæring og kursmateriell, og Grete besøkte de fleste kursene den første tiden. Hun ønsket å være mer enn et anonymt navn utenpå kursbøkene. Hun ville vise deltakerne at her er det en kvinne som står bak opplegget som selv har klart å gå ned i vekt og holde vekten. Hun ville motivere!

Hjemme satt hele familien med stensilark som de sorterte og satte inn i ringpermer. Selv lille Jeanette, som nå var blitt to år, hjalp til med å åpne spilene i ringpermene.

Grete Roede Slankemetode var i ferd med å bli en stor virksomhet. Snart hadde Grete stiftet aksjeselskapet Grete Roede AS, ansatt kontorpersonell og flyttet inn i egne kontorlokaler.

Trondheim vil også være med

I 1975 fikk Grete brev fra en dame i Trondheim som også ville gå på Grete Roede-kurs. "Kan du ikke hjelpe oss tykke i Trondheim, også?" Det ble avtalt å holde kurs i damens kjellerstue og 26 damer meldte seg på. Grete skulle ta flyet opp én gang i uken. Men det første kurset utenfor Oslo fikk en tøff start: På grunn av tett tåke, kom Grete seg aldri av gårde. Det som skulle bli firmaets første satsing utenbys, kunne lett ha blitt en stor fiasko.

Trondheimskvinnen lot seg imidlertid ikke vippe av pinnen så lett. Materiellet var heldigvis sendt i posten på forhånd. Hun fikk veiet alle, delt ut materiell og motiverte de andre til å ta dette som en ekstra utfordring. Samtidig satt Grete i telefonen i Oslo, og svarte så godt hun kunne på spørsmålene fra gruppen. Da damene gikk ut døren hadde de bestemt seg for å få det til: "Vi skal greie oss allikevel. Vi skal vise Grete Roede at vi allerede har kvittet oss med de første kiloene når hun kommer til oss neste uke".

- Og det gjorde de: Til neste møte var alle sammen mellom to og fire kilo lettere, og da Adresseavisen var på besøk på det åttende og siste møtet var de 26 kvinnene til sammen 230 kg lettere. Den reportasjen gjorde at mange nye deltakere meldte seg på kurs, og slik ble Grete Roede-kursene en suksess også i Trondheim, minnes Grete.

Allers "oppdager" Grete Roede

Snart hadde de første Grete Roede-kursene vært holdt også i Stavanger, Fagernes, Drammen og Ålesund, men det var da ukebladet Allers tok kontakt og begynte å skrive om kursene at det virkelig tok av. Sommeren 1975 ville ukebladet at Grete Roede skulle bli med å arrangere et Norgesmesterskap i slanking.

Fremdeles fantes ikke et landsdekkende kurstilbud, men nå øynet Grete muligheten til å kunne få kursledere over hele landet. Hun brukte sommerferien til å rekruttere distriktssjefer i de fleste av landets fylker. Distriktssjefene skulle overta ansvaret for å rykke inn annonser, rekruttere kursledere og sørge for at Grete Roedes Slankemetode fantes over hele landet.

Mottaker-apparatet var dermed på plass for å kunne arrangere Norgesmesterskapet. Allers skrev om konkurransen, det ble rykket inn annonser i landets aviser og plakater ble hengt opp på trikker og busser.

I annonsene stod det: "Slank deg med Grete Roede, 9 av 10 lykkes!" Denne setningen ville Forbrukerombudet stanse, men måtte gi seg da Grete viste frem undersøkelser som bekreftet at hele 94% av de som hadde gått på kurs hos henne hadde redusert sin vekt med 1 kg per uke.

- Responsen var utrolig! Før denne konkurransen hadde Grete Roede Slim Club hatt til sammen ca 1000 deltakere. Nå meldte det seg på 12.000 mennesker i løpet av noen hektiske uker og i løpet av ett år hadde 30.000 deltakere fullført et Grete Roede-kurs, sier Grete.
Et nivå som man senere har holdt seg på i mange år. Til tross for ulike moter og trender, piller og pulver, superkur ditt og superkur datt, har behovet for Grete Roede-kurs holdt seg. Godt kosthold går aldri av moten!

De siste årene har mer enn 35.000 deltakere deltatt på Grete Roede-kurs hvert år. Et tall som viser at behovet for vektreduksjon ved hjelp av riktig kosthold og mosjon er større enn noensinne.

Nye koster!

I august 2000 hadde Grete Roede samlet alle sine kursledere i Trondheim til det årlige landsmøtet. Hun har den siste perioden vært stadig mindre med i den daglige virksomheten, men allikevel kom det nok som en overraskelse på kurslederne da hun presenterte de nye eierne av firmaet: Nå er det en ny generasjon som skal drive virksomheten videre. Stesønnen Erik L. Roede, som hadde vært administrerende direktør de siste fem årene, markedsdirektør Rune Ludviksen og selskapets nye frontfigur, Jeanette Roede, som blant annet skal ha ansvaret for firmaets utvikling av nye kursopplegg i årene fremover.

I dag er Grete Roede AS en bedrift med i underkant av 30 fast ansatte, fem regionskontorer og nærmere 250 kursledere som holder kurs over hele landet. Hvem skulle trodd det den vinterdagen i 1974 da ingen svarte på annonsen fra Grete Roede Flim Club? Ikke Grete Roede, i hvert fall!

ANERKJENNELSER
For sitt virke i Grete Roede AS har Grete Roede høstet en rekke anerkjennelser. De viktigste er:
1999 - Årets Forretningskvinne
2000 - Årets Folkehelsepris (sammen med Grete Waitz)
2002 - Entreprenørprisen
2003 - Kongens Fortjenstmedalje i gull

Grete er nå bosatt i Provence deler av året – og nyter det gode liv med god mat, drikke og aktiviteter. Les hele historien om Gretes liv i boken "Lettere" – her finner du også Gretes favorittoppskrifter. 

Inspirert? Bli med på Roede-kurs du også!