Hva blir man mest glad av når man skal ned i vekt? Er det å holde seg til en streng kur, der pulver står for mesteparten av det man får i seg? Er det en diett der man må faste og være veldig restriktiv i matveien to ganger i uken? Er det en diett som utelukker mange matvarer, flere av dem du liker godt?

Eller er det et opplegg der du spiser alt, men at det er variert med fokus på sunn mat? Svaret er enkelt: Spiser du allsidig og variert tar du lettere vare på matgleden.

Se på Roede-kjøkkenet og sjekk ut våre nydelige oppskrifter og smarte tips for et sunt liv du blir glad i!

Hos oss i Roede betyr matglede at ingen matvarer er forbudt. Du lærer hva du kan spise mye av, og hva det er smart å spise mindre av. Matglede innebefatter også flere ting. Jeg er mest opptatt av dette første punktet som går på det at når mor (eller far, eller begge!) skal ned i vekt burde det gjøres på en måte som ikke tar et fort stort innhogg i familien. Og da tenker jeg spesielt på barnefamilier. Hvor blir det av hyggen, kosen og samholdet når mor (eller far eller begge!) spiser noe helt annet enn barna?

Ikke bare blir det mindre hyggelig, men det blir også mer krevende å lage middager, i det som for de fleste allerede er en travel hverdag. Hvis du i utgangspunktet har knapt med tid til å lage middag til hele familien, for så å måtte lage en middag til barna, og en annen middag til deg selv, hvor blir det av matgleden da? Matstress kaller jeg det heller da.

En annen ting jeg tenker på når jeg snakker om matglede er dette å stå fram som et godt forbilde. Her er det først og fremst i forhold til barna. Barna vil ikke oppleve matglede hvis mor (eller far eller begge!) er svært begrenset i matveien og spiser pulver til alle måltider, eller spiser ett egg til middag fordi han/hun/de har en fastedag og prøver å stappe ungene sine fulle med pasta og kjøttsaus. Her viser faktisk forskningen at dette kan føre til at barna får et anstrengt forhold til mat.

Roede-metoden – ekte matglede for hele familien!

Ekte matglede

Og du trenger ikke være småbarnsforelder for at disse punktene skal passe for deg. Disse gjelder enten du er gammel eller unge, enslig eller ikke. Det å spise det samme som alle andre, handler like mye om det sosiale liv. At du kan spise ute på restaurant uten at det skal skape for mange problemer, og ikke minst, uten at det skal skape dårlig samvittighet. Og det å være et godt forbilde handler like mye om å framstå som et godt bilde overfor kolleger, venner, familiemedlemmer og andre mennesker rundt deg.

Du vil jo være den beste utgaven av deg selv, vil du ikke?

God variasjon i kostholdet gir faktisk matglede i dobbel, trippel og kanskje firedoblet forstand – du kan nyte mye forskjellig mat, samtidig gjør du kroppen glad når den får alle næringsstoffene den trenger, du kan spise det samme som alle andre og du er et godt forbilde for alle rundt deg.

Er det ikke fantastisk?

Nyt maten og det gode måltidet!