Overgangsalderen kan by på plager for mange kvinner, men heldigvis finnes det gode råd. Vektøkning, hetetokter og humørsvingninger, lavere sexlyst, mindre muskelmasse og søvnproblemer – overgangsalderen byr på mye, og selv om noen går gjennom perioden med få eller ingen plager, opplever mange kvinner det motsatte; Det er tøffere enn noensinne.

Med alderen avtar også produksjonen av testosteron hos mange menn hvor menn også kan få hormonelle plager og symptomer på mannlig overgangsalder.

Hva er overgangsalder?

Overgangsalderen, også kalt klimakteriet, starter noen år før menstruasjonen opphører. De fleste kvinner merker de første forandringene i 40-årene og mister menstruasjonen når de er mellom 45 og 55 år. Likevel kan det skje både tidligere og senere. Menstruasjonen opphører fordi eggstokkene frigjør mindre østrogen og progesteron. Til slutt oppstår menopausen; Du kan ikke lenger bli gravid.

SNAKK MED LEGEN DIN: Test om du er kommet i overgangsalderen!

Symptomer på overgansalder hos kvinner

Å legge på seg er noe av det som plager og preger kvinner mest under overgangsalderen. Selv om vektøkningen har sin naturlige forklaring, er det likevel ikke noe man vil rope «hurra» for. Så hva er det som gjør at du legger på deg, og hva kan du gjøre for å unngå det?

Fettet lagres rundt magen

Så lenge du er i den fertile perioden, og du kan bli gravid, lagrer fettet seg i den nedre delen av kroppen – mange får en såkalt pærefasong i denne fasen. Men når menopausen inntreffer med sine hormonelle endringer, lagrer fettet seg oftere rundt magen i stedet. Mange opplever også at det er vanskeligere enn før å bli kvitt kiloene man legger på seg.

Du trenger ikke gå opp i vekt på grunn av overgangsalderen

Det er ikke bare lavere østrogennivå som gjør at du legger på deg i overgangsalderen. Vektøkningen skyldes ofte en kombinasjon av endringer i hormonnivå, kostholdsendringer, redusert fysisk aktivitetsnivå, lavere andel muskelmasse, lavere forbrenning og endret søvnmønster. Faktisk er det mer sannsynlig at du legger på deg på grunn av aldring, livsstil og genetiske faktorer enn av redusert østrogennivå.

Les også: Overgangsalder, til glede eller besvær?

TREN MER: Det er viktig å trene mer enn før for å opprettholde muskelmassen.

Råd og tips

Heldigvis finnes det m