I dag antas det at 7-8 % av befolkningen reagerer på gluten hvorav 1 % har Cøliaki (glutenallergi). For noen skaper dette utfordringer i dagliglivet, mens andre er ikke like plaget. Dersom diagnosen er ny er det mange som kanskje synes det er vanskelig å orientere seg i matverden. Hva kan jeg spise og hvor dårlig blir jeg av hva?

Matoverfølsomhet

Matoverfølsomhet er når  bestanddeler i maten skaper en reaksjon i kroppen. Vi skiller mellom allergi og intoleranser for mat. Dersom man har en allergi vil immunsystemet oppleve at proteiner i maten er “farlige” inntrengere og setter dermed i gang en allergisk reaksjon ofte ganske raskt etter inntak av en matvare. Alvorlighetsgraden av reaksjonen varierer og ulike plager kan oppstå.

Ved intoleranser for matvarer er ikke immunsystemet involvert slik det er ved en allergi. Symptomene kan likne de som oppstår ved en allergi, men de er ikke like alvorlige og oppstår langsommere enn det man ser ved allergier. Intoleranser vil ikke alltid vises på kliniske prøver slik som blodtester, mens en allergi vil alltid være synlig.

Er det forskjell på glutenintoleranse og glutenallergi (Cøliaki)?

Cøliaki og glutenintoleranse blir ofte omtalt som det samme, men det bør ikke forveksles. Ved påvist cøliaki er det viktig å unngå gluten helt- resten av livet. Cøliaki er en kronisk betennelsestilstand i tarmen hvor tarmtottene som blant annet bidrar til opptak av næringsstoffer, vitaminer og mineraler ødelegges av proteinet gluten. Ved fravær av gluten vil tarmtottene ivaretas og symptomer uteblir. Plagene kan være tretthet, slapphet, diare, vektnedgang, elveblest og vitamin- mineralmangel.

Ved glutenintoleranse kan plagene likne på de plagene man har med cøliaki, men tarmtottene vil ikke ødelegges slik som ved Cøliaki. Noen ganger kan symptomene ved intoleranse bli mildere dersom vedkommende reduserer inntaket av gluten,  og det er ikke alltid nødvendig med en 100 % streng glutenfri diett slik det er ved Cøliaki. De fleste opplever likevel best effekt ved å holde seg unna gluten helt.

1 % av befolkningen har Cøliaki (glutenallergi).

Hva er gluten?

Det er misforstått at glutenfrie ferdige produkter er slankende og sunnere enn tradisjonelt mel/korn, så derfor anbefales det ikke å kutte korn og glutenholdige matvarer fra kostholdet uten at det er en reell årsak. Gluten er et protein som finnes i hvete, rug og bygg. Havre er egentlig glutenfritt, men siden havre ofte er i samme produksjonsområdet som andre korn, bør egne glutenfrie havreprodukter brukes. Mange andre produkter bruker stivelse fra korn for å bedre kvaliteten. Et eksempel er suppeposer, sauser, leverpostei osv. Det finnes etter hvert mange glutenfrie produkter på markedet, men merk at mange av disse produktene har et lavt innhold av fiber og et høyt innhold av raske karbohydrater. Velger du for eksempel brød/knekkebrød anbefales det at du bruker produkter med høyest innhold av fiber. Det er imidlertid svært mange andre gode råvarer som er naturlig fri for gluten, som er næringsrike og fiberrike. De fleste oppskrifter i dag kan gjøres glutenfrie ved små byttegrep. Ved å eksperimentere litt så trenger du faktisk ikke kjøpe ferdige, kanskje noe kjedelige, glutenfrie produkter, men teste ut ulike kombinasjoner og smaker du finner i vanlige butikker.

Naturlige gode og smakfulle glutenfrie råvarer

 • Frukt, bær og grønnsaker
 • Kjøtt/fisk/egg
 • Belgfrukter
 • Ris
 • Poteter
 • Bokhvete
 • Glutenfrie havregryn
 • Quinoa
 • Nøtter, kjerner, frø
 • Hirse
 • Jyttemel
 • Mais og potetmel

Glutenfrie knekkebrød- 65 kcal per porsjon

Saftige, sprø og gode knekkebrød perfekt til både hverdag og fest!

Dette trenger du til 18 porsjoner

 • 1½ dl jytte mjøl, fibra teff