Glutenintoleranse og Cøliaki er ingen hindring for å følge Roede-kostholdet

I dag antas det at 7-8 % av befolkningen reagerer på gluten hvorav 1 % har Cøliaki (glutenallergi). For noen skaper dette utfordringer i dagliglivet, mens andre er ikke like plaget. Dersom diagnosen er ny er det mange som kanskje synes det er vanskelig å orientere seg i matverden. Hva kan jeg spise og hvor dårlig blir jeg av hva?

Matoverfølsomhet

Matoverfølsomhet er når  bestanddeler i maten skaper en reaksjon i kroppen. Vi skiller mellom allergi og intoleranser for mat. Dersom man har en allergi vil immunsystemet oppleve at proteiner i maten er “farlige” inntrengere og setter dermed i gang en allergisk reaksjon ofte ganske raskt etter inntak av en matvare. Alvorlighetsgraden av reaksjonen varierer og ulike plager kan oppstå.

Ved intoleranser for matvarer er ikke immunsystemet involvert slik det er ved en allergi. Symptomene kan likne de som oppstår ved en allergi, men de er ikke like alvorlige og oppstår langsommere enn det man ser ved allergier. Intoleranser vil ikke alltid vises på kliniske prøver slik som blodtester, mens en allergi vil alltid være synlig.

Er det forskjell på glutenintoleranse og glutenallergi (Cøliaki)?

1 % av befolkningen har Cøliaki (glutenallergi).

Cøliaki og glutenintoleranse blir ofte omtalt som det samme, men det bør ikke forveksles. Ved påvist cøliaki er det viktig å unngå gluten helt- resten av livet. Cøliaki er en kronisk betennelsestilstand i tarmen hvor tarmtottene som blant annet bidrar til opptak av næringsstoffer, vitaminer og mineraler ødelegges av proteinet gluten. Ved fravær av gluten vil tarmtottene ivaretas og symptomer uteblir. Plagene kan være tretthet, slapphet, diare, vektnedgang, elveblest og vitamin- mineralmangel.

Ved glutenintoleranse kan plagene likne på de plagene man har med cøliaki, men tarmtottene vil ikke ødelegges slik som ved Cøliaki. Noen ganger kan symptomene ved intoleranse bli mildere dersom vedkommende reduserer inntaket av gluten,  og det er ikke alltid nødvendig med en 100 % streng glutenfri diett slik det er ved Cøliaki. De fleste opplever likevel best effekt ved å holde seg unna gluten helt.

Hva er gluten?

Det er misforstått at glutenfrie ferdige produkter er slankende og sunnere enn tradisjonelt mel/korn, så derfor anbefales det ikke å kutte korn og glutenholdige matvarer fra kostholdet uten at det er en reell årsak. Gluten er et protein som finnes i hvete, rug og bygg. Havre er egentlig glutenfritt, men siden havre ofte er i samme produksjonsområdet som andre korn, bør egne glutenfrie havreprodukter brukes. Mange andre produkter bruker stivelse fra korn for å bedre kvaliteten. Et eksempel er suppeposer, sauser, leverpostei osv. Det finnes etter hvert mange glutenfrie produkter på markedet, men merk at mange av disse produktene har et lavt innhold av fiber og et høyt innhold av raske karbohydrater. Velger du for eksempel brød/knekkebrød anbefales det at du bruker produkter med høyest innhold av fiber. Det er imidlertid svært mange andre gode råvarer som er naturlig fri for gluten, som er næringsrike og fiberrike. De fleste oppskrifter i dag kan gjøres glutenfrie ved små byttegrep. Ved å eksperimentere litt så trenger du faktisk ikke kjøpe ferdige, kanskje noe kjedelige, glutenfrie produkter, men teste ut ulike kombinasjoner og smaker du finner i vanlige butikker.

Naturlige gode og smakfulle glutenfrie råvarer

  • Frukt, bær og grønnsaker
  • Kjøtt/fisk/egg
  • Belgfrukter
  • Ris
  • Poteter
  • Bokhvete
  • Glutenfrie havregryn
  • Quinoa
  • Nøtter, kjerner, frø
  • Hirse
  • Jyttemel
  • Mais og potetmel

Glutenfrie knekkebrød- 65 kcal per porsjon

Saftige, sprø og gode knekkebrød perfekt til både hverdag og fest!

Dette trenger du til 18 porsjoner

  • 1½ dl jytte mjøl, fibra teff
  • dl havregryn glutenfrie
  • ½ dl po fiber
  • ½ dl sesamfrø
  • ½ dl linfrø
  • 1 dl solsikkefrø
  • ½ ts salt
  • dl vann

Slik gjør du

  1. Bland alt sammen til en røre, ha evt i mer vann om røren skulle for tykk.
  2. Dekk to stekeplater med bakepapir. Smør blandingen utover platene med slikkepott slik at det blir et tynt lag jevnt utover plata.
    Lag ruter med slikkepotten.
  3. Stek i ca 40 minutter på varmluft, 180 °C. Åpne ovnsdøra 2-3 ganger for å slippe ut damp.
    Sett ned temperaturen på ovnen til 100 °C. Del opp knekkebrødene og ta bort bakepapiret.
  4. Legg knekkebrødene oppå en rist og la de stå i ovnen til de har blitt sprø, det tar cirka 45-60 minutter.
  5. La de avkjøles helt på rist, før de legges i en tett boks

 Tips til hvordan gjøre en matrett glutenfri

Bruk glutenfri pasta i oppskrifter som inneholder pasta

Lag grønnsakspasta, fer eksempel squasj i stedet for vanlig pasta

Bruk kreativiteten din!

Bruk quinoa i stedet for bulgur eller couscos

I sauser kan du bruke jyttemel i stedet for hvetemel

I lapper, pannekaker eller vafler kan du bruke jyttemel eller havremel (glutenfri) i stedet for hvete

Bruk maizenna eller potetmel som jevning fremfor hvete

Bruk ris og potet i stedet for pasta

Bokhvete kan brukes som alternativt til annen musli

Lag grøt av glutenfri havre, bokhvete og hirse

Bruk “rene” råvarer som kjøtt, fisk, egg, grønnsaker, frukt og bær

Lag bakst som scones eller rundstykker med havremel (glutenfritt), bokhvete, hirse i stedet for rug, hvete og bygg

Powered by Labrador CMS